Medvehagyma minden mennyiségben – gasztro

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA medvehagyma csodaerejére elnevezése is utal. A szájhagyomány szerint még a medvéket is kicsalogatja téli álmukból. Értékes hatóanyagainak köszönhetően kiváló erősítőszer, szívvédő hatású, tisztító kúrák kedvelt gyógynövénye.A medvehagyma levele felhasználható zöld köretként, ecetes vagy olajos öntetű saláta, leves, főzelék, fasírt vagy más húsos ételek ízesítésére. Fogyasztható magában is vagy apróra vágva vajas kenyéren friss és szárított formában egyaránt. Május végén szezonja véget ér, azonban fűszerolajba keverve még jó néhány hónapig ízesíthetünk vele. 

Már el is indult a medvehagymaszezon. Ki kell használni, mert sajnos csak rövid ideig tart, május elejéig. Így ebben az időszakban jól tesszük, ha minél többet fogyasztunk belőle, vagy tartósítunk is ebből a csodaszerből. Megunni azért sem lehet, mert szinte minden fogáshoz használhatjuk.

A medvehagyma szervezetünkre kifejtett hatását nézve bátran mondhatjuk, hogy egyedülálló növény. A létező legerősebb vértisztító, ólommentesítő, így városon élőknek kifejezetten javasolt a fogyasztása. Nagyon jó hatással van a vérnyomásra, csökkenti a koleszterinszintet, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, felső légúti megbetegedések esetén is kiválóan használható. Gyógyítja a gyomor és bélrendszer betegségeit, regenerálja a májat, erősíti az immunrendszert, fertőtlenítő hatású. Véralvadásgátló szerekkel együtt viszont tilos fogyasztani.

Főként a levelét használjuk fel, amely nagyon hasonlít a gyöngyvirág és az őszi kikerics leveléhez. Ez utóbbi két növény mérgező, így ha magunk gyűjtjük, mindenképpen érdemes először ellenőrizni, valóban medvehagymára bukkantunk-e. Roppant egyszerű, nem kell vele semmilyen hivatalos hatósági vizsgálóhoz fordulni. A medvehagyma levele, ha ujjunk között szétdörzsöljük, jellegzetes fokhagymaillatot áraszt. A gyöngyvirágé meg ugyebár nem annyira. Piacon, zöldségesnél persze nem fenyeget az a veszély, hogy véletlenül egy tavaszi virágcsokrot markolászunk fel a medvehagyma helyett.

A medvehagyma levelét addig érdemes szedni, amíg a növény nem virágzik, utána elveszti jellegzetes ízét. Az viszont tévhit, hogy virágzáskor mérgező lenne. Kevesen tudják, hogy a medvehagyma virágja és gumója is fogyasztható, bár a bimbóknak erőteljesebb, kicsit borsra emlékezető ízük van, salátába keverhetők. A medvehagyma gumóját ugyanúgy használhatjuk, mint a fokhagymát, ugyan íze egy kicsit lágyabb, selymesebb.

A leveleket ? mint minden más vitamindús zöldséget ? a legjobb nyersen fogyasztani. De készülhet belőle pesto, leves és főzelék ? ez utóbbit, mivel nagyon erős, jellegzetes íze lenne csak medvehagymából, érdemes fele-fele arányban spenóttal készíteni. Isteni tojásos ételek variálhatók vele, remekül illeszkedik húsos, tésztás fogásokba. Sőt, galuskatésztába keverhetjük, lángost, pogácsát, muffint, palacsintát, lepényt, de még kenyeret is süthetünk vele. Ha szeretnénk a medvehagymát egész évben élvezni, akkor apróra vágott leveleit száríthatjuk, vagy lefagyaszthatjuk jégkockatartóban. A legjobb azonban, ha a felaprított leveleket sóval rétegezve, olívaolajjal felöntve, légmentesen záródó üvegben tartósítjuk.

forrás:hvg.hu

Medvehagymás pogácsa

Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt
  • 1 kis doboz tejföl
  • 1 jó nagy csokor medvehagyma
  • 2,5 dkg – fél – élesztő
  • 1 tk cukor
  • 20 dkg sertés zsír
  • 1 kk sütőpor,só
  • 1 tojás a kenéshez

 

Elkészítés:


Az élesztőt a cukorral és a tejföl felével elkeverem és felfuttatom.

A lisztbe beleszórom a sütőport és a sót, belemorzsolom a sertés zsírt és a felfuttatott élesztőt

 

 

 

 

Jól összedolgozom, majd a megmosott és apróra vágott medvehagymát is hozzá adom és jól összegyúrom.
Lisztezett deszkán kinyújtom, hajtogatom – jobbról- balra-lentről- felfelé-balról- jobbra- fentről-lefelé.

 

 

 

 

 

Fél órát hagyom pihenni, majd ismét nyújtom-hajtogatom.
Újabb fél óra pihenő után lisztezett deszkán 1.5-2cm vastagságúra kinyújtom, a tetejét éles késsel berácsozom majd pogácsaszaggatóval kiszaggatom.

 

 

 

 

 

Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, és kb 175-180 fokosra előmelegített sütőben kb 15-20 percig sütöm – szép aranybarna legyen. (A sütőm egyszerű mezei villanytűzhely – nem légkeveréses.)

 

 

 

 

Medvehagymás pesto

pestoHozzávalók:

  • 1 csokor medvehagymalevél (kb. 12?13 dkg)
  • 1,5 dl extra szűz olívaolaj
  • 4 evőkanál pirított fenyőmag (helyette dió vagy mandula is lehet)
  • 15 dkg parmezán sajt
  • pár csepp frissen facsart citromlé, ízlés szerint

A fenyőmagot megpirítjuk, és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, akkor az olívaolajon kívül minden hozzávalóval turmixgépbe tesszük. Az olívaolajat vékony sugárban csorgatva adjuk az egyveleghez, miközben krémes állagúra turmixoljuk. Főleg tésztákhoz kiváló, de húsos ételekhez is adhatjuk.

Medvehagymás olívaolaj

…és ha már medvehagyma, akkor legyen egy kis medvehagymás olívaolaj..

2-3 szép szál medvehagyma + 2-3 dl jó minőségű olívaolaj.

Salátákhoz, sültekhez vagy amihez csak akarod…

 

 

 

Ha érdekes volt a cikk nyomj egy ?lájkot?! icon smile A Föld Órája   videó                               Nézd meg a többi új cikkünket is!