A lakosság több mint fele használja az internetet naponta

intenetA lakosság fele naponta szokott internetezni, azonban a felmérésekből az is kiderül, hogy a jobb anyagi helyzetben lévők gyakrabban használják ki a világháló adta lehetőségeket.

A megkérdezettek 14,1 százaléka internetezik hetente többször, hetente csak egyszer mindössze 7,2 százaléknyian. Havi szinten a lakosság 3,5 százaléka böngészi a netet, ebből havi többször 1,7 százalék, havonta maximum egyszer 1,8 százalék – derül ki a Strategopolis Kft. által az NMHH számára végzett felmérésből.

Munkahelyi státusz szerint vizsgálva a különbségeket azt láthatjuk, hogy a tanulók között jelentősen magasabb azok aránya, akik napi szinten interneteznek (összesen 84,2%), és nincs is köztük olyan, aki soha nem internetezne. Az aktívan dolgozók, a háztartásbeliek és a munkanélküliek vagy segélyből élők között nem figyelhetőek meg nagy különbségek e tekintetben. Azonban, nem meglepő módon, a nyugdíjasok körében erősen felülreprezentáltak az egyáltalán nem internetezők (60,1%), míg a naponta internetet használók aránya mindössze 22,6 százalék.

A többség naponta netezik (forrás: NMHH)

Nem újdonság, hogy a kor növekedésével egyre csökken a gyakrabban internetezők aránya. A 18-29 évesek 84,4 százaléka napi szinten használ internetet, míg a 60 év felettiek nagy része (58,7%) nem hogy napi szinten, de egyáltalán nem internetezik.

Szintén megfigyelhető, hogy a férfiak valamivel gyakrabban interneteznek a nőknél, illetve az anyagilag jobb helyzetben lévők is sokkal aktívabbak ebből a szempontból (napi szinten 71,9%).

A régiók szerinti bontásban vizsgálva megállapíthatjuk, hogy nincsenek nagy különbségek az internethasználat gyakoriságában, kivéve Közép-Magyarországot, ahol az összes régióhoz képest magasabb arányban szerepelnek azok, akik gyakrabban interneteznek, és jelentősen kisebb azok aránya (11,5%), akik soha nem interneteznek.

A mobilinternet jelenléte növeli a netezés gyakoriságát: a mobilinternetezők 84,2 százaléka, a mobilinternetet nem használók 39,2 százaléka internetezik naponta.

Mennyire fontos a mobilnet? (forrás: NMHH)

Arra a kérdésre, hogy mennyire fontos a megkérdezetteknek az, hogy bárhol tudjanak internetezni 10,9 százalékos arányban válaszoltak úgy, hogy nagyon fontosnak tartják, illetve a válaszadók 21,4 százalékának inkább fontos ez. Kiderült, hogy az előzőekhez képest nagyobb arányban vannak azok, akik inkább nem vagy egyáltalán nem tartják fontosnak ezt a szempontot (összesen 64,2%). Ha azok körében vizsgáljuk meg a kérdést, akik valamilyen gyakorisággal szoktak internetezni, akkor is azt tapasztalhatjuk, hogy a többség számára nem fontos (58,3%), hogy bárhol rá tudjon csatlakozni a világhálóra.

A legmagasabb iskolai végzettség szerinti különbségeket vizsgálva megállapítható, hogy a magasabb iskolai végzettség felé haladva egyre nagyobb azok aránya, akik inkább vagy nagyon fontosnak vélik azt, hogy akárhol tudjanak internetet használni. A maximum nyolc általánost végzettek nagy része (54,3%) úgy látja, hogy egyáltalán nem fontos számára ez a lehetőség, míg csak 19,5 százalékuk véli úgy, hogy inkább vagy nagyon fontos. Ehhez képest a főiskolai vagy egyetemi diplomával rendelkezőknél már csak egyharmad (31%) azok aránya, akik egyáltalán nem tartják fontosnak a bárhol létrehozható internetkapcsolatot, és összesen 42,1 százalékuk tartja inkább vagy nagyon fontosnak.

Szignifikáns ennek a kérdésnek a nemmel való összefüggése, a férfiak inkább vélik úgy, hogy fontos (összesen 39,7%), hogy bárhol internethez juthassanak, mint a nők (összesen 28,3%).

Településtípus szerinti bontásban vizsgálva a válaszokat megfigyelhető, hogy elsősorban a budapestiek tartanak igényt a bárhol létrejövő internetkapcsolatra (összesen 48%), emellett meglepő módon inkább a községben vagy tanyán élők tartják inkább vagy nagyon fontosnak (összesen 32,6%) a városiakhoz képest.

Fordított arányú az összefüggés a bárhol történő internetezés fontossága és az életkor között. Minél idősebb valaki, annál kevésbé tartja fontosnak, hogy bárhol internet közelében legyen. A 18-29 évesek nagy része (összesen 62,9 %) találja fontosnak ezt a szempontot, míg a legidősebbeknek (60 év felettiek) kevesebb, mint egyötöde (összesen 16,7%).

NMHH

Ha érdekes volt a cikk nyomj egy ?lájkot?! icon smile Győztek a vecsési kézilabdások                       Nézd meg a többi új cikkünket is!