Vizsgálták az önkormányzati honlapokat

korrupcióA Budapesti Corvinus Egyetem Korrupciókutató Központja és az Átlátható állam civil kezdeményezés 2012-ben elvégzett  felmérésben 417 önkormányzat honlapját vizsgálták az átláthatóság szempontjából.
Térségünkből Üllő és Dabas szerepel a listán, utóbbi előkelő helyen végzett.


A kutatásban a hatályos törvények alapján állítottak össze szempontokat, ezek alapján vizsgálták a kiválasztott honlapokat: azt, hogy milyen információkat tartalmaznak az önkormányzatról, az önkormányzat működéséről, különös tekintettel az önkormányzatok költéseire, az általuk indított közbeszerzések dokumentálására. Az így létrehozott adatbázis a helyzet leírásán túl alkalmas volt matematikai-statisztikai elemzésre is.
A kutatók szerint az átláthatóság, az információk közzététele a korrupció megelőzésének fontos tényezője. A kutatást dokumentáló anyagban azt fogalmazták meg, hogy a honlap rendezettsége, a közzétett adatok száma jelzi az adott önkormányzatban érvényesülő szellemiséget.

A kutatásban két index jelenik meg: az egyik a magyar önkormányzati nyitottság index, amely azt mutatja, hogy az adott önkormányzat milyen rálátást enged az állampolgároknak a világhálón keresztül önmagára, a másik az önkormányzati törvénytisztelet index, amelyből az derül ki, hogy a hatályos törvények szerint közlendő információt az adott önkormányzat milyen mértékben hozza nyilvánosságra a honlapján.

A felmérésben Kecskemét önkormányzata a nyitottsági index alapján az első helyen végzett, a független felmérés szerint tehát a legnyitottabb önkormányzatnak számít, a törvénytiszteleti rangsorban pedig harmadik lett a 417 vizsgált önkormányzat között. A nyitottsági index szerint Kecskemétet Szolnok követi, majd holtversenyben Dabas, Szombathely, Szeged és Kaposvár következik.A leginkább törvénytisztelő megyeszékhelyek között Eger, Tatabánya, Kecskemét, Szeged a sorrend.

Az eredményt a Corvinus egyetem a honlapján hozta nyilvánosságra.  Vecsés hivatalos honlapját nem vizsgálták a kutatók.

Ha érdekes volt a cikk nyomj egy ?lájkot?! icon smile A lakosság több mint fele használja az internetet naponta                       Nézd meg a többi új cikkünket is!