Lecsaptak a nyelvvizsgamaffiára Pest megyében – videó

Akár több százan is jogtalanul jutothattak nyelvvizsgához az elmúlt években egy bűnszervezet segítségével. A Pest Megyei Főügyészség gyanúja szerint a szervezet vezetői 300-500 ezer forint közötti összegekért segítették nyelvvizsgához a náluk jelentkező ügyfeleket.

Vesztegetés és befolyással üzérkedés miatt indult nyomozás angol és német nyelvvizsga-bizonyítványok “adásvétele” miatt egy több év alatt kiépített bűnszervezet tagjai ellen. Négy embert csütörtökön a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett – tájékoztatta a Pest Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-t.

Kállai Gábor közölte: a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség a rendőrség közreműködésével két nap alatt ötven helyszínen tartott házkutatást, és a bűncselekmény-sorozatból származó több millió forintnyi készpénzt, értékeket, valamint az üggyel összefüggő iratokat foglaltak le.  Tizenkilenc embert hallgattak ki gyanúsítottként, közülük kilencet őrizetbe vettek, e csoport négy tagját – P. Andrást, Á. Andrást, P. Tibort és H. Ádámot – csütörtökön letartóztatták, másik négy gyanúsítottnak a házi őrizetére tett javaslatot az ügyészség – mondta a szóvivő.

Az eddigi megállapítások szerint P. András 2005-től megállapodott több budapesti és vidéki nyelviskola vezetőjével és tanárával, hogy anyagi ellenszolgáltatásért az általa küldött emberek valós tudás nélkül kaphassanak angol vagy német nyelvből közép-, illetve felsőfokúnyelvvizsga-bizonyítványt. Ennek érdekében az érintett vezetők az írásbeli nyelvvizsgák és a laborvizsgák előtt elküldték a megoldandó feladatokat P. Andrásnak, amelyeket vagy ő oldott meg, vagy alkalmanként 10 ezer forintért megoldatta egyik bűntársával, és továbbította ügyfeleiknek. A vizsgán a felügyelő tanárok ezektől a vizsgázóktól eltűrték, hogy elővegyék a náluk lévő kész megoldásokat, és azok felhasználásával töltsék ki a teszteket, míg a szóbeli vizsgákon P. András kuncsaftjainak tényleges nyelvtudás nélkül is “megfelelt” értékelést adtak, így megkaphatták a nyelvvizsga-bizonyítványt.  P. András egy piramisszerűen felépülő szervezetet hozott létre oly módon, hogy a segítségével nyelvvizsga-bizonyítványt szerzőknek toborzói szerepet ajánlott: aki újabb ügyfeleket hozott, annak az újabb bevételekből bizonyos rész járt jutalékként.

Kállai Gábor elmondta: a toborzókkal együtt legalább 105 ember kapott így nyelvvizsga-bizonyítványt. Az érintetteknek a középfokú komplex nyelvvizsgáért 300-350 ezer, a felsőfokúért 500-550 ezer forintot kellett fizetniük.

A szervezet fenntartásába Á. András is bekapcsolódott, majd később külön hálózat kiépítésébe kezdett saját toborzókkal, csaknem húsz embert jogellenesen bizonyítványhoz juttatva. Hasonló tevékenységet folytatott a legalább nyolc embernek korrupt módon segítő P. Tibor is.
A most letartóztatott negyedik gyanúsított, H. Ádám hét éve volt a bűnszervezet tagja, ő reklámozta internetes hirdetésekben és szórólapokon a gyors hozzájutás lehetőségét nyelvvizsgához, és az ő közvetítésével körülbelül szintén húszan szereztek tudás nélkül nyelvvizsgaokmányt – tette hozzá az ügyészségi szóvivő.


videó: RTL Híradó