“Kérek egy felfüggesztett kávét”

kávéAz elmúlt hetekben egyre több helyen olvashatták már az alábbi történetet:

? Öt kávét kérünk. Kettőt magunknak és hármat felfüggesztve.? Kifizették a rendelést, fogták a két kávét és elhagyták a kávézót….

Mi az a ?felfüggesztett? – kérdeztem a barátomtól.
Várj egy kicsit és meglátod. ? válaszolta.
Ismét bejött néhány ember.
Két lány kért egy-egy kávét, fizetett majd távozott.
Ekkor három ügyvéd lépett be.
Kértek hét kávét. Hármat saját részre és négyet “felfüggesztve?.
Amíg azon töprengtem, mégis mire szolgálnak ezek a ?felfüggesztett? kávék, élveztem a kellemes napos időjárást, és gyönyörködtem a kilátásban, ami a hangulatos térre nyílt.

Hirtelen, egy kopott ruhákba öltözött, koldusnak látszó férfi lépett az üzletbe, és kedvesen a pincérhez fordult.
?Van egy felfüggesztett kávé a számomra??
Ekkor megértettem.”

A vendégek előre kifizetnek egy vagy több kávét a saját fogyasztásukon kívül, amelyet megkaphatnak azok, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy saját zsebükből vásároljanak maguknak egy meleg italt.

üzlet kávé

Ez a kezdeményezés Nápolyból indult útjára és terjedt el a Világ számos országában. Néhány helyen nem csak kávét, hanem szendvicset vagy akár egy komplett étkezést is előre lehet fizetni. Tucatnyi hazai kávézó, étterem és szolgáltató bejáratára kerül már ki a fehér, ?+1? feliratos kávéscsészét ábrázoló matrica. Az logó azt mutatja: hol kaphatnak nálunk a rászorulók egy-egy előre kifizetett kávét, szendvicset, vagy szolgáltatást.

Önkéntesek létrehoztak egy Facebook-oldalt is,  hogy Magyarországon is bevett szokássá váljon, a saját kávéd mellé vegyél egy felfüggesztettet is a rászorulóknak…

A regisztrált szolgáltatók között nemcsak kávézók vannak, hanem pékségben, élelmiszerboltban, fodrászatban, gyermekjátszóházban, sőt ? mivel a rászorulók gyakran négylábú sorstársakkal is megosztják az életüket ? állateledelboltban is fizethetnek plusz egy adagot a jótékonykodó vásárlók.

Itt lehet venni felfüggesztett kávét, a kezdeményezéshez csatlakozók száma folyamatosan bővül:


+1 csatlakozók (Suspended Coffee Mo.)

 

 

Ha te is támogatod ezt a kezdeményezést, nyomj egy lájkot!