Elismerésben részesült egy vecsési polgárőr

Tisza FerencAz Országos Polgárőr Szövetség mai közgyűlésén a 2013. március 15-i katasztrófahelyzetben nyújtott munkája elismeréseként oklevelet és ajándékcsomagot kapott Tisza Ferenc vecsési polgárőr.

Tisza Ferenc március 15-én 10:00 órakor kezdte meg közterületi járőrszolgálatát Vecsésen, majd a hóhelyzettel kapcsolatos értesítést követően Bányai János polgárőrrel együtt azonnal elindult az M1 autópályán rekedtek mentésére.

Az éjszaka folyamán az  autópályán és környékén segítettek a hófallal elzárt járművek kiásában és a személyek mentésében. Szolgálatát másnap reggel 6 órakor, 20 órával a kezdet után fejezte be.elismerés2

 

Az elismerő oklevelet dr.. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke adta át. A márciusi rendkívüli hóhelyzet során az M1-es autópályán  Tisza Ferenc, Bányai János, Hubayné Büki Katalin, Jenei Dávid és Sárvári Zoltán polgárőrök vettek részt a mentésben.

Gratulálunk Tisza Ferencnek a példaértékű önkéntes munkájáért!

VTPE


Országos Polgárőr Szövetség Közgyűlés

Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) célja, hogy minden megye lakosságának egy százaléka polgárőr legyen – jelentett ki a testület elnöke a szövetség szombati közgyűlésén Budapesten.

Túrós András beszámolójában azt mondta: 2012 “a polgárőrség éve volt”: egyrészt a polgárőrök társadalmi megbecsülése soha nem volt olyan nagy, mint tavaly, másrészt hatalmas eredmény, hogy hatályba lépett az új polgárőrtörvény, amely rendet teremtett a civil bűnmegelőzés területén.
Az új törvény értelmében az OPSZ köztestület lett, és rögzíti továbbá, hogy csak az láthat el polgárőr-tevékenységet, aki az OPSZ tagja. Túrós András szerint a törvény kiállta a próbát, a polgárőrség azonban két fontos kérdésben lemaradásban van. Az egyik, hogy még mindig nincs elképzelés az új egységes polgárőr formaruháról. A másik pedig, hogy nagyon lassan halad a polgárőr-igazolványok kiállítása. Mostanáig csak a polgárőrök harmada rendelkezik az igazolvánnyal, márpedig a törvény értelmében e nélkül június 30. után nem lehet szolgálatot ellátni – hangsúlyozta.

Az OPSZ elnöke elmondta azt is, hogy – részben az új törvény szabályai miatt – több mint hatezren kiléptek a szövetségből, jelenleg 77 ezer tagjuk van. Az OPSZ elnöke kiemelte: ugyanakkor nem igazolódott be az a félelem, hogy a törvény adminisztrációs kötelezettségei elvonják a figyelmet a feladatoktól. Tavaly több mint 8 millió munkaórányi szolgálatot teljesítettek a polgárőrök, ami több, mint egy évvel korábban.

Túrós András úgy véli, a polgárőrség igazi létszáma csak most fog kialakulni, eddig ugyanis – mint mondta – sok volt az elvi polgárőr és a szimpatizáns. A szövetségből kiváltakat is visszavárják, azt szeretnék, hogy nagy létszámú, minőségileg elfogadható polgárőrsége legyen az országnak – tette hozzá.
A polgárőrséget a kormány stratégiai partnernek tekinti – hangsúlyozta a szervezet elnöke. Az OPSZ elnöke említést tett arról, hogy az utóbbi hetekben, hónapokban több polgárőr is súlyos bűncselekményt követett el. Emiatt a polgárőr egyesületek vezetőitől azt kérte: fordítsanak nagy figyelmet arra, hogy minden polgárőr tisztességesen viselkedjen, példamutató legyen a magatartása.

Túrós András kitért a polgárőrség helytállására katasztrófavédelmi helyzetekben is. Mint kiemelte, az idei márciusi rendkívüli hóhelyzetben is több ezer polgárőr segítette a mentési munkálatokat, és egyik tagjuknak Pintér Sándor belügyminiszter bátorság érdemrendet adományozott.  Az OPSZ elnöke kiemelte: alapvető feladataik mellett idén is folytatják a kistelepülések biztonsága, valamint az idős emberek védelmére meghirdetett programjaikat is.