Hétvégére kínait? – Gasztro

A csípős-savanyú levest mindenki jól ismeri a kínai büfékből. Az ember azt gondolná, hogy bonyolult elkészíteni, de ez koránt sem igaz. Mellé bambuszos gombás csirkét készítettem főételnek, nem volt kérdés, hogy a leves is kínai (jellegű) lesz.

levesHozzávalók
  • 3 sárgarépa csíkokra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma felszeletelve
  • fafülgomba beáztatva
  • bambusz
  • némi csirkehús
  • 1 tojás
  • 2 ek étkezési keményítő
  • só, bors, chili, szójaszósz, ecet, méz
eredetileg tofu is kellene bele, én ezt most kihagytam
Egy wok-ba ( egy lábos is megteszi) beletesszük a csirkét, a répát, a beáztatott és csíkokra vágott gombát, a bambuszt. Felöntjük vízzel, fűszerezzük és fedő alatt felforraljuk. Addig főzzük, amíg majdnem megfő a répa. Próbáljuk egyensúlyba hozni az ízeket: az édeset, a savanyút és a csípőset. A keményítőt elkeverjük kevés vízzel és a forrásban lévő levesbe öntjük, ettől lesz “olyan” a leves állaga. Mikor újra felforr, beleöntjük a kissé felvert tojást és villával elkeverjük, hogy a tojás inkább hosszúkás legyen. Máris tálalhatunk.

Bambuszos gombás csirke

Eddig nem nagyon főztem kínait, de egyszer mindent el kell kezdeni. Nyitni kell a világ felé 🙂
bambuszos csirke 1Hozzávalók:
  • 25 dkg csirkemell csíkokra vágva
  • 2 sárgarépa ferde csíkokra vágva
  • 1 doboz bambusz lecsepegtetve
  • szárított illatos gomba vízbe áztatva
  • 1 vöröshagyma nagyobb darabokra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma felszeletelve
  • szójaszósz
  • 2 ek étkezési keményítő
  • só, bors, cukor, gyömbér, chili
A csirke csíkokat sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a keményítőt, egy kis vizet és alaposan összeforgatjuk, majd fél órát pihentetjük. A beáztatott gombát összevágjuk, az áztató vizet ne öntsük ki még jól fog jönni. A wok-ban olajat hevítünk és kezdődhet a pirítás: először a hagymadarabokat és a répát pirítjuk, megszórjuk lehetőség szerint friss reszelt gyömbérrel, de ha gyömbérporunk van, az is megteszi.
Hozzáadjuk a fokhagymát és a csirkét is. Néhány percig sütjük, majd hozzáadjuk a gombát és a bambuszt is. Sózzuk, borsozzuk, szójaszószt adunk hozzá, ízlés szerint kevés chilit és egy kis cukrot is. Meglocsoljuk néhány kanál vízzel a gomba áztatóvízéből, 5 percig fedő alatt főzzük és rizzsel tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!