Nagy mennyiségű hamis bort foglaltak le

bor

Illusztráció

Csaknem 65 ezer liter hamis bort foglaltak le az élelmiszer-biztonsági szakemberek egy nagykőrösi telephelyen, az érintettek százmilliós nagyságrendű bírságra számíthatnak – tájékoztatta a Pest Megyei Kormányhivatal a Vecsés Híreket.

A Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának munkatársai, a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága (NÉBIH BAII) alapos gyanúja alapján vettek mintát két budapesti raktárban. A telephelyeken túlnyomórészt PET palackos borok voltak fellelhetők.

A NÉBIH BAII laboratóriumának vizsgálati eredményei alapján az egyik vizsgált borászati cégnek mintegy 63.000 liter bora bizonyult hamisítványnak. 38.652 liter félédes fehérbor alkoholtartalmának 45%-a, 18.300 liter száraz fehérbor alkoholtartalmának 50%-a, valamint 5.832 liter félédes vörösbor alkoholtartalmának 38%-a nem szőlő eredetű cukorból származik.

A hatóság munkatársai a vizsgálati eredmények birtokában azonnal felkeresték a budapesti raktárakat, hogy a hamisított tételeket kivonják a forgalomból, de azok már nem voltak fellelhetőek a telephelyeken. A vevőnyilvántartásból azonban megállapítható volt, hogy a fenti tételek igen nagy mennyisége egy nagykőrösi vállalkozáshoz került át.

Az információ megszerzése után az ellenőrök l megjelentek a nagykőrösi telephelyen, ahol végül 64.780 liter a vizsgált tételekkel azonos eredetű bort vontak ki a forgalomból, hogy ezek a tételek közfogyasztásra már ne kerülhessenek.

A tétel nagysága miatt százmilliós nagyságrendű minőségvédelmi bírság várható – közölte a megyei kormányhivatal.