Hamis gázmérőmatricák a Tigáz óráin – leszerelik a gázórát

gazora-600x400Hamis biztonsági matricákat talált a Tigáz egyes gázmérőkön, a társaság arra figyelmezteti ügyfeleit, óvakodjanak az ilyen matricákat kínáló csalóktól.

A Tigáz tudomására jutott, hogy szolgáltatási területén csalók hamis biztonsági matricákat kínálnak ügyfelei számára. A biztonsági matrica a gázmérő számláló szerkezetének lezárására szolgáló hivatalos jogi zár, amelyet társaság fejlesztett ki a számláló szerkezet jogtalan megbontásának visszaszorítására. A gázmérőkön lévő speciális matrica egy olyan zár, amelyik megsérül, ha az ügyfél felnyitja az órát.

Száraz Gábor szóvivő a közrádióban elmondta, a társaság egyelőre az adatokat gyűjti; a matricákat az elmúlt néhány hétben fedezték fel nagyobb mennyiségben egy nagyobb területen elszórtan, ami kizárja, hogy ezek házi készítésűek lennének.

Ahol hamisított matricát találnak, automatikusan leszerelik a mérőórát, jegyzőkönyvet vesznek fel, és igazságügyi szakértőt is kirendelnek.

Az igazságügyi szakértők vizsgálják, hogy a hamis matricás berendezésekbe belenyúlt-e bárki, vagyis történt-e szabálytalan vételezés. Száraz szerint az esetek száma elért egy olyan kritikus szintet, amely alapján arra lehet következtetni, hogy nem egyedi csalásokról van szó, hanem valaki iparszerűen hamisítja a jogi zárakat.