Tiltakozik a polgármester a gyömrői Horthy-kiállítás miatt

Gyenes Levente gyömrői polgármester levele a Hankó István Művészeti Központ igazgatójának, Székely Attilának.

Hankó István Művészeti Központ
Székely Attila Igazgató Úr részére

Tisztelt Igazgató Úr, kedves Barátom!

A mai napon a Gyömrő újság hasábjaiból értesültem arról, hogy az Általad vezetett Hankó István Művészeti Központ a Magyar Királyi Csendőrség két világháború közötti (Horthy korszakbeli) múltját feldolgozó kiállításnak kíván helyet biztosítani.
Polgármesterként természetesen nem kívánok beleszólni az önkormányzati fentartású, de önálló városi kulturális intézmény programjaiba és tervezett eseményeibe, azonban ebben az esetben kérlek, gondold át ennek a kiállításnak a megtartását.

Véleményem szerint egy ilyen tartalmú kiállításnak helye lehet olyan településen, ahol az helytörténeti jelentősséggel bírhat, vagy olyan intézményben, amelyben rendészeti képzés zajlik (pl. Rendőrtiszti Főiskola) esetleg erre szakosodott múzeumokban (Terror Háza, Rendőr Múzeum, stb)

Gyömrőn az elmúlt évben komoly közéleti konfliktusokat okozott, hogy a II. Világháború befejezése után Szabadság térre keresztelt teret az önkormányzatunk visszanevezte eredeti nevére, Horthy Miklós térre. Akkor erre (ma már belátom, helytelenül), mint helytörténeti kezdeményezésre tekintettem és eszerint támogattam. Ma már ismerjük ennek a döntésünknek negatív következményeit. Több ezer lakosunk fejezte ki aláírásával nemtetszését. Korábbi barátaink, támogatóink fordultak el tőlünk, kinyilvánítva egyet nem értésüket. Sok lakosunknak okoztunk személyes sértést, fájdalmat döntésünkkel. Városunk negatív előjellel szerepelt hosszú időn keresztül az országos médiában és egyes nemzetközi híradásokban.

Azóta az indulatok csitulóban vannak, de döntésünk módosítása továbbra is napirenden van előttünk.
Ilyen előzmények után az Általatok befogadni kívánt kiállítás olyan üzenetet küldene Városunk lakossága felé, amellyel sem polgármesterként, sem az általam és Általad is képviselt Gyömrő 2000 Kör tagjaként nem tudok azonosulni.
Civil szervezetünk megalakulása óta befogadó volt, nem pedig kirekesztő. Városvezetőként Gyömrőn az összefogást, építést, fejlesztést tűztem ki célul, nem pedig a rombolást, megosztást, konfliktusok gerjesztését.

Barátként és polgármesterként is kérlek, bíráld felül ennek a kiállításnak a megtartását és közösen figyeljünk arra, hogy ne adjunk teret olyan eseményeknek amelyek további megosztottságot eredményezhetnek Városunkban.

Tisztelettel és barátsággal

Gyenes Levente

www.gyomro.hu