Nagy visszalépés, a nyilvánosság súlyos korlátozása az új törvény

A közérdekű adatok nyilvánosságát garantáló törvény volt az alapja annak, hogy a közpénzek felhasználásáról a sajtó információkhoz jusson. Ez után még nehezebb lesz…

A Főszerkesztők Fóruma, a magyar sajtó etikai önszabályozó kezdeményezése hatalmas visszalépésnek és rendkívül aggasztónak tartja a ma sürgősséggel elfogadott és mindössze egy nappal korábban beterjesztett törvényt, amely a közérdekű adatok megismerését korlátozza és támogatja mindazok szervezetek erőfeszítéseit, akik e jogszabály ellen emelik és emelték fel a hangjukat. Mivel a közönség érhető módon nem sokat tud a közérdekű adatigénylés intézményéről, következzen néhány mondat erről a sajtó számára alapvető jogszabályi eszközről.

A közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló, már a kilencvenes évek elején megszületett és azóta csak bővült törvény volt az elmúlt húsz év legnagyobb vívmánya a sajtó jogait illetően. Ez tette többek között lehetővé, hogy a közpénzek felhasználásáról a sajtó információkhoz jusson. Ez sokszor így sem ment könnyen, de a törvény bírósági úton kikényszeríthetővé tette a közérdekű adatok kiadását és a bíróságok általában a szerkesztőségeknek adtak igazat az ilyen perekben. A közérdekű adatok nyilvánosságát garantáló törvény volt az alapja szinte minden oknyomozó cikknek az elmúlt években, ezek nélkül az azóta meghiúsult sávolyi motorpálya-beruházás, az moszkvai magyar kereskedelmi kirendeltség eladásának ügye és sok egyéb ügy nem lett volna bemutatható és így nem, vagy csak más eszközökkel és nehezebben bemutathatóak a jelen és a jövő közpénzekkel, közjavakkal történt visszaélései.

A most elfogadott törvény mellett felhozott látszólagos indokok között szerepel, hogy ez a kötelezettség terhet ró az adatgazdákra, tehát a különböző állami intézményekre és hivatalokra. A Főszerkesztők Fórumának véleménye szerint ez a teher nagyrészt abból származik, hogy az adatgazdák nem teszik önként nyilvánossá ezeket az adatokat, ahogy az természetes lenne, így azokat külön eljárásban kell kikérni. Ide tartozik az is, hogy a törvény korábban is elírta, hogy az adatok másolásának költségét az adatot igénylő meg kell térítse, ha az adatgazda azt kéri: az elmúlt hónapokban például így járt el az V. kerületi önkormányzat az Átlátszó.hu adatigénylésének ügyében, amikor több millió forint másolási költséget számított fel és amely költséget végül a bíróság 250 ezer forintra csökkentett.

Szintén visszatetsző az új jogszabály melletti indokok közül az, amely korlátozná a ?visszaélésszerű? adatigényléseket, a túl gyakori vagy túl részletesnek ítélt adatigénylést értve ezen. E kitételből nyilvánvaló, hogy elsősorban a sajtó közpénzek felhasználását ellenőrző funkcióját kívánja a törvény korlátozni, hiszen a sajtó az, aki kötelességének megfelelően, rendszeresen igényel közérdekű adatokhoz hozzáférést. Azonban éppen az a közérdekű adatok nyilvánosságának funkciója, hiszen nem életszerű, hogy magánszemélyek külön-külön kérjék ki és ellenőrizzék a közpénzek felhasználását. Ezzel a módosítással a közérdekű adatok nyilvánossága csupán formailag létezik már, érdemben megszűntnek tekinthető.

A Főszerkesztők Fóruma ezért támogatja a Transparency International, a Társaság a Szabadságjogokért, a K-Monitor és az Átlátszó.hu nyílt leveleit, illetve a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének közleményét  és az ügyben kifejtett álláspontját.

A MÚOSZ elnöke is korlátozónak tartja az információszabadságról szóló törvény módosítását

Tóth Károly, a MÚOSZ elnöke az oknyomozó újságírás védelmében csatlakozott a TASZ, az átlátszó.hu, a K-Monitor és a TI Hungary levélküldő kampányához. Az akciót a levél elküldésével bárki támogathatja, a cél az, hogy a köztársasági elnök ne írja alá az információszabadságról szóló törvény múlt kedden elfogadott módosítását.

Az atlatszo.hu a K-Monitorral, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International Magyarország április 30-án közös levélben kérte az információszabadságról szóló törvény módosítását célzó törvényjavaslat elutasítását a Fidesz és a KDNP frakcióvezetőitől, Rogán Antaltól és Harrach Pétertől, valamint Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettestől .
A vasárnap benyújtott fideszes indítványt hétfőn kivételes sürgős eljárásban tárgyalta meg, majd kedden a civilek tiltakozás ellenére kormánypárti szavazatokkal el is fogadta az Országgyűlés. Még aznap két médiaszakmai szervezet, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) és a Főszerkesztők Fóruma is éles hangú közleményben bírálta a parlamenti döntést.

?Az új rendelkezések korlátozzák azt a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez fűződő alapjogot, mely egy jogállamban elengedhetetlen feltétele a véleménynyilvánítás szabadságának. A törvénymódosítás hatályba lépése esetén veszélybe kerül a közpénzek átláthatósága. Jó, ha tudjuk, hogy ez nem csak a trafikpályázatról szól, a hatalom ellenőrzése a tét? ? olvasható abban a levélben, melyet ma szerkesztőségünkhöz is eljuttatott a TASZ, az átlátszó.hu, a K-Monitor és a TI Hungary.

A négy szervezet közös levélben hívta fel Áder János figyelmét az információszabadság-törvény kedden elfogadott módosításával kapcsolatos alkotmányos aggályokra. Céljuk, hogy a köztársasági elnök tegyen eleget az alaptörvényben előírt feladatának és forduljon az Alkotmánybírósághoz. A felhívást bárki nyomatékosíthatja, ha csatlakozik a cikkünk alatti levél elküldésével a civilek kampányához.

Az eMasa érdeklődésére Tóth Károly, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnöke elmondta: egyetért az oknyomozó újságírás feltételeit megnehezítő törvénymódosítást kifogásolókkal, ezért csatlakozott és elküldte az e-mailt Áder Jánosnak.

? ?Azután hogy a kormány és a Fidesz pártszervezetei a kisemberek, a boltosok kisemmizésével, az állami korrupció minden jelenségével átitatott trafikjog elosztásával a hazai közvélemény előtt beégtek, az egyre szélesedő botrány elől az információs jogok általános pusztításával próbálnak kimenekülni. Nyilvánvalóan felmérték, hogy versenyképesnek látszó ellenzék hiányában is komoly politikai kockázatokat hordoz a kormányzat közpénzköltéseire vonatkozó adatok nyilvánossága? ? tette közzé véleményét az Eötvös Károly Intézet és a Magyar Helsinki Bizottság is május 2-án, jelezve, a nemzetközi közvéleményt is tájékoztatja ?az alapjogok rombolásának újabb fejezetéről?.

Főszerkesztők Fóruma, MUOSZ
A Vecsés Hírek a Főszerkesztők Fórumának tagja.