Tulajdonosváltás a Budapest Airportban

AirLED 04A német Hochtief eladta a Budapest Airportot is magában foglaló reptérüzletágát a kanadai PSP Investments nyugdíjalapnak.

A Budapest Airport Zrt. közvetett nagytulajdonosa, a német Hochtief 1,1 milliárd euróért eladta teljes repülőtér-üzletágát, a Hochtief Airportot a kanadai Public Sector Pension Investment Boardnak (PSP Investments), a vételárat az adósság csökkentésére és az infrastruktúra-üzletág fejlesztésére fordítják – jelentette a Reuters. A Hochtief közlése szerint a részleg eszközértéken 1,5 milliárd eurót ér.

? Olyan vállalat kezébe kerülnek a repülőterek, amely elkötelezett azok felelősségteljes üzemeltetésében. Mi elértük a célunkat, ők pedig továbbra is perspektívát kínálnak a munkavállalóinknak ? kommentálta a változást Peter Sassenfeld, az igazgatóság tagja a Népszabadságnak.

A változás nem a semmiből jött, és nem is csak a budapesti repteret érinti: a tulajdonos Hochtief Airport anyavállalata, a spanyol kézben lévő Hochtief ugyanis kompletten eladta a hat repülőtérből álló csomagot. Budapesten a repülőtér, mint ingatlan, állami tulajdon. A repülőtér üzemeltetési joga még 68 évig azé a cégé, amelyet most eladtak.
A Hochtief több mint két éve próbálja eladni a reptérüzemeltetőt, legutóbb 2011 nyarán nézett ki úgy, hogy nyélbe ütik az üzletet, de a vevőként emlegetett kínai HNA Group ? a Hainan Airlines tulajdonosa ? az európai válságra hivatkozva végül olyan alacsony árat ajánlott, hogy a német-spanyol cég menedzsmentje úgy döntött, nem adja el a repteres leányvállalatot. A Hochtief egy 2011-ben zárult tranzakcióval került a spanyol ACS-hez, ezért a német-spanyol jelző.

A magyar repülőtér fordulatokban gazdag történetének azonban aligha van köze a mostani eladási döntéshez, mindössze arról van szó, hogy a Hochtief végre nyélbe tudta ütni azt a tranzakciót, amelyet már két éve is tervezett ? igaz, lényegében minimáláron: 2011-ben 1,1 milliárd euróról szóltak az utolsó hírek, mielőtt az értékesítést leállították. Igaz, a tárgyalások 1,4 milliárdnál is jártak akkor.