Megváltozik a tömegközlekedés pünkösdkor

mav_menetrendVáltozik a MÁV, a Volán-társaságok és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatainak menetrendje pünkösdkor: hétfőn vasárnapi menetrend szerint közlekednek.

A MÁV-Start Zrt. csütörtökön az MTI-vel azt közölte: a vonatok vasárnap ünnepnapi, hétfőn pedig vasárnapi menetrend szerint közlekednek. A hétvégén a társaság a rendelkezésére álló összes üzemképes járművet elindítja. Azt javasolják az utazóknak, hogy a pénztárak előtti zsúfoltság elkerülése érdekében előre váltsák meg jegyüket az interneten.

A BKK tájékoztatása szerint vasárnap és hétfőn a budapesti tömegközlekedés járatai az ünnepnapra érvényes menetrend szerint közlekednek. Az ünnepnapokon zárva lesznek a bevásárlóközpontok, ezért az ezeket kiszolgáló járatok nem közlekednek vagy csak rövidített útvonalon.
Nem jár ezeken a napokon a 22-es, a 64-es, a 104-es, a 123-as, a 126-os és a 162-es autóbusz, helyettük a 22A, a 64A, a 104A, a 123A, a 126A és a 262-es közlekedik.

A Volánbusz járatai vasárnap a munkaszüneti napi, hétfőn pedig a hét első munkanapját és iskolai napját megelőző munkaszüneti nap menetrendjének megfelelően közlekednek. A Volánbusz is azt kéri, hogy az utasok előre váltsák meg jegyüket. Hangsúlyozták, hogy más Volán-társaságok ettől eltérően is közlekedtethetik autóbuszaikat, ezért a területileg illetékes társaságnál is ajánlott érdeklődni.

Pünkösdi közlekedés

Pünkösd időszaka és az ahhoz kapcsolódó hosszú hétvége rendszerint a közúti forgalom növekedésével jár és ezzel együtt sajnálatos módon a közút közlekedési balesetek bekövetkezésének kockázata is megnő. Az utakon megjelenő járművek, a gyakori torlódások és az időjárás szélsőséges hatásai próbára teszik a közlekedőket, akik gyakran sietnek, figyelmetlenek és nem elég toleránsak egymással.

igazoltatnakAz elmúlt hétvégén 7 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt útjainkon, melyekben 7 személy vesztette életét. Ezek a sajnálatos esetek figyelmeztetnek arra, hogy az előttünk álló időszakokban, amikor a balesetek bekövetkezésének kockázata megnő, a közlekedőknek nagyobb figyelmet kell fordítani a tragédiák megelőzésére, és az ezzel kapcsolatos rendőri intézkedések fontosságára.

2013. május 17-én és 2013. május 20-án a rendőrség fokozott jelenlétet biztosít a forgalom szempontjából leginkább érintett gyorsforgalmi úthálózaton, ahol sebesség-ellenőrzések is várhatók.

A rendőrségnek az alaptevékenységéből adódó egyéb tevékenysége mellett fontos intézkedni a külföldi és hazai turisták személy- és vagyonbiztonságának megőrzése érdekében is. Ezen belül különösen fontos a kiemelt turisztikai centrumokhoz vezető autópályák forgalmának zavartalan biztosítása, az esetlegesen bekövetkező rendkívüli és intézkedést igénylő eseményekre történő gyors és hatékony reagálás, valamint a gyorsforgalmi úthálózatra jellemző vagyon elleni bűncselekmények – trükkös lopások – elleni hatékony fellépés. A rendőri jelenléttel elérni kívánt cél, hogy szabályszegő magatartás nem maradjon rendőri reagálás nélkül.

Kérjük a közlekedőket, hogy vegyék figyelembe az alábbi tanácsokat:

 • mindig használják a passzív biztonsági eszközöket;
 • tartsák be járművezetés közben a mobil rádiótelefon használatára vonatkozó szabályokat;
 • tartózkodjanak az ittas járművezetéstől;
 • mindig a látási és útviszonyoknak megfelelő sebességgel közlekedjenek;
 • ha hosszabb útra indulnak, tervezzék meg az útvonalukat;
 • figyeljék a médiában megjelenő baleset-megelőzési tájékoztatókat;
 • az esetleges torlódások esetén tájékozódjanak a terelőútvonalakról;
 • figyeljék a gyorsforgalmi úthálózaton működtetett változtatható jelzésképű táblák figyelmeztetéseit;
 • fokozott toleranciát tanúsítsanak a többi közlekedővel szemben;
 • a közlekedés során figyeljenek értékeikre. Parkolás után értéktárgyaikat ne hagyják az autóban.
 • tartsák be az autópálya leállósávjának használatára vonatkozó szabályokat.

Balesetmentes közlekedést kívánunk!

ORFK