A parlagfű elleni védekezést már most meg kell kezdeni

parlagfű mentesítésA parlagfű elleni védekezést már most meg kell kezdeni, azokon a területeken, ahol a nagy mennyiségű csapadék vagy a belvíz miatt kipusztult a növényzet, a terület száradása után a parlagfű tömeges megjelenése várható.

Közeleg június 30-a, a földhasználók számára törvényben előírt határidő területük parlagfű-mentesítésére. A parlagfű irtása mindannyiunk érdeke, a fertőzött területek gondozása nem csak a parlagfű allergiások tüneteinek enyhítését szolgálja, de segíti az újabb allergiás megbetegedések megelőzését is.

Az önkormányzatok (vagy kormányhivatalok) meghatározzák, hogy a földhasználóknak,  akik legtöbbször a az ingatlan tulajdonosai is ? kötelesek az általuk használt földterületen  általuk használt valamennyi ingatlanon a parlagfű- virágbimbó kialakulását megakadályozni és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig (ez általában október 31.) fenntartani.
Azaz, a parlagfűvel fertőzött területeken a többszöri fűnyírás, kaszálás, esetleg kémiai gyom-mentesítés elvégzése kötelező. A már kivirágzott parlagfűnél a vágás már sokszor késő, hiszen a pollenek kijutottak a levegőbe, ennek megfelelően a védekezést még a virág bimbózásakor meg kell kezdeni.Abban az esetben, ha az ingatlan tulajdonosa a védekezési kötelezettségét megszegi, elmulasztja, a területi illetékességgel  rendelkező kormányhivatalok, valamint ezen szervek növény- és talajvédelmi igazgatóságai elrendelik a parlagfű elleni védekezést.

Aki megszegi parlagfű-mentesítési kötelezettségét, növényvédelmi bírsággal sújtható, amelynek alapja a parlagfűvel érintett terület nagysága, illetve fekvése (külterület, vagy belterület). A bírság alapjául szolgáló terület meghatározásánál azonban nem az adott földterület egészének a nagysága került meghatározásra, hanem annak parlagfűvel borított részei. A bírság összege ” a gyomnövény fertőzöttségétől függően” húszezer forinttól akár a több millió forintig is terjedhet. A növényvédelmi bírság összegét az eset valamennyi körülményét figyelembe véve kell meghatározni, figyelembe kell venni például, hogy mennyi ideje áll fenn a jogsértő állapot, kik az érintettek, hányszor történt már meg a mulasztás stb.

Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye kiemeli, hogy minél előbb, június 30-áig, még a virágbimbó kialakulása előtt ajánlatos a kaszálás, vagy vegyszeres gyommentesítés; Június 30. után a hatóság eljárást indíthat a parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt.

Magyarországon – amely egyike Európa parlagfűvel leginkább fertőzött országának – a parlagfűszezon augusztus elejétől szeptember végéig tart, de a hatékony védekezés érdekében idejében fel kell készülni a gyommentesítésre. Miután a parlagfű magja hosszú ideig életképes, a termést hozó növény kiemelt veszélyforrás – figyelmeztet a VM. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei a mezőgazdaságilag nem művelt területeken a parlagfű visszaszorítására a rendszeres, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálást ajánlják. A mezőgazdasági területeken a növényvédőszeres és mechanikai gyomirtás megfelelő időben történő elvégzését javasolják, mert a parlagfű eltávolítása később már nehezen oldható meg a kultúrnövény károsodása nélkül.

Magyarországon körülbelül minden ötödik ember szenved parlagfű allergiában, ezért fontos, hogy mindenki felelősséget érezzen a gyomnövény virágzásának megakadályozásában, és környezetét gyommentesen tartsa. Az állami intézkedések mellett kiemelten fontos az állampolgárok hozzáállása – írj a VM.