Vecsési polgárőrség is segít az árvízi védekezésben

árvízi védekezésCsaknem ezer polgárőr dolgozik négy megyében és Budapesten a dunai árvíz elleni védekezésben.

Az elmúlt 5 napban a Margitszigeten, Újpesten, Óbudán és Budafokon segítettek a vecsési polgárőrök a felkészülésben, a gátépítésben és a kiürített területek őrzésében. A Kispatak Természetvédő Egyesület felajánlása alapján szombattól mellesnadrágokat is visznek magunkkal, hogy az esetleges vízbetörés esetén is tudjanak segíteni.

Az árvízi védekezésben a Vecsés Települési Polgárőr Egyesület részéről eddig Tisza Ferenc, Benczik Ferenc, Hubayné Büki Katalin, Sárvári Zoltán, Keszthelyi Péter, Német Tamás és Bányai János összesen 138 óra időtartamban vett részt.

Galéria

A Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetsége felkérésére napi kettő, esetenként négy fővel vesznek részt a Vecsés Települési Polgárőr Egyesület tagjai a Duna fővárosi szakaszán.

Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) tájékoztatása szerint az OPSZ elnöke az árvíz által sújtott területeken négy megye polgárőrszövetségének közreműködését kérte. A Győr-Moson Sopron Megyei Polgárőr Szövetség 300, a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetsége 91, a Pest Megyei Polgárőr Szövetség 100, a Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetség 157, a Fejér Megyei Polgárőr Szövetség pedig 153 emberrel és 10 vízi mentővel vesz részt az árvízi védekezésben.

A polgárőrség országos irányítási törzsi feladatait a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetségének központi ügyelete látja el. A polgárőrök Budapesten, valamint Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében őrzési, biztosítási, kiürítési, illetve gátmegerősítési munkálatokat végeznek.
Kiemelt feladatként a táti gáton 10 polgárőr 24 órás szolgálatban van, Lábatlanon pedig szivattyúznak, valamint zsákokat töltenek – tudatta az OPSZ.

Az MTI az árvíz elleni védekezéssel kapcsolatban szerdán megkereste a kormányszóvivőt, aki válaszában hangsúlyozta: a megyei polgárőrszövetségek hatékony segítséget nyújtanak az árvízi védekezésben. Giró-Szász András is idézte az OPSZ adatait, amelyek szerint Győr-Moson-Sopron megyében a fő védekezési terület Mecsér és Győrzámoly környékén van, Komárom-Esztergomban pedig Táton, Lábatlanon és Dunaalmáson dolgoznak az árvízi munkálatokban a polgárőrök. A Pest megyei védekezésben közreműködő polgárőrök Gödön, Sződligeten, Dunakeszin, Kisorosziban, Kismaroson, Leányfaluban, Tahiban és Nagymaroson, a Fejér megyeiek pedig Adony, Ercsi és Dunaújváros térségében dolgoznak.
Budapesten a Margitszigeten, Újpesten, Budafokon és Óbudán segítenek a polgárőrök.