A szennyvíziszaptól bűzlik Gyömrő, Üllő

Fotó: KIGYE

Fotó: KIGYE

Engedély nélkül és jogsértően került a gyömrői földekre a bűzös szennyvíziszap.


Orrfacsaró bűz terjeng Gyömrő határában. A rutinos városlakók a gyorsforgalmai útról lekanyarodva a lámpás kereszteződés után, autójuk ablakait felhúzzák, a szellőzőket elzárják, mert tudják, rövidesen elérik a város határát. A tapasztalatlan átutazó a települést még nem ismerő vendég első és nem feledhető élménye az irritálóan gusztustalan fekália szag, amit egy jó ideig nem felednek, ha beleszippantanak a levegőbe.

A szennyvíztisztító üzem árasztja magából ezt a szagot. Mégpedig első sorban a telep szikkasztója, ahol a szennyvíziszapot tárolják és kezelik, és ha a széljárás olyan, belengi az egész várost, sőt még Üllőt is.
Szemtanúk állítása szerint a szennyvíz telep közelében a földekre is kerül ebből a nem mindennapi, vagyis a településen mindennap érezhető rettenetes szagú szennyvíziszapból. Nyitott volt a kérdés, került vagy sem szennyvíziszap a víztisztító telep közelében lévő földekre.

Fotó: KIGYE

Fotó: KIGYE

KIGYE- Környezet, Ifjúság és Gyermekvédelmi Egyesület panasszal fordult a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz  a Gyömrő-Maglód-Ecser kistérség szennyvíztisztító telepen keletkezett szennyvíziszap termőföldön történő elhelyezésével kapcsolatban.

Az ügyben Kovács Péter vízügyért felelős helyettes államtitkár tájékoztatást kért a Pest Megyei Kormányhivatal Növény-és Talajvédelmi Igazgatóságtól. Tájékoztatásuk szerint az ügyet megvizsgálták, a helyszíni szemle során megállapítást nyert a jogsértés ténye, mely szerint engedély nélküli területre  történt a szennyvíziszap elhelyezés.

A Pest Megyei Kormányhivatal határozatot hozott a Kommunál Plusz Kft. (2360 Gyál, Balogh Ádám utca 32. B. ép) engedély nélküli tevékenységét illetően, melyben a talajvédelmi bírság befizetésére és a jogellenes állapot 2013. Június 15-ig történő megszüntetésére kötelezte a céget. Az ügyben értesítették a Vidékfejlesztési Minisztériumot.

Az egyesület az említett panasz kivizsgálását már korábban kérte Gyömrő Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalától is. Annak tárgyában, hogy hogyan kerülhetett tonna számra a gyömrői szennyvíztelepről a közeli földekre szennyvíziszap.

Gyömrő Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala az egyesület beadványára és panaszára a meghatározott törvényes határidőn belül nem válaszolt, nem reagált és nem tűzte napirendre sem.

Ezért fordult panaszával az egyesület a Pest Megyei Kormányhivatalhoz.

  GALÉRIA>

KIGYE Egyesület

 

Hauser Antal, az önkormányzat kommunikációs referense az MTI megkeresésére úgy reagált, hogy bár tudomása szerint válaszlevelet nem küldtek, az ügyet kivizsgálták, s a rendőrség mellett a polgármester és az alpolgármester is kinn volt, valamint a szennyvíztelepet üzemeltető cég vezetőjétől is információkat kértek.
Elmondta: a Kommunál Plusz Kft.-nek a helyhatóság résztulajdonosa a Gyömrő-Maglód-Ecser szennyvíztelepet üzemeltető kft.-nek, amely szerződésben áll a Kommunállal. “Ez cég végzi a szennyvíz deponálását, majd a különböző helyekre történő kiterítését jogszabályok és hatósági előírások alapján.” A társaság a szennyvíziszap deponálása után a szerződött földtulajdonosok területén kiteríti azt, ezzel javítja a föld minőségét. A mostani esetben a cég a szerződésben szereplő helyen – ami nagyjából 200 hektár – túl mintegy másfél-két hektárnyi olyan területet használt, amelyre nem volt engedélye.
A polgármesteri hivatal munkatársa hangsúlyozta: sem nekik, sem a résztulajdonukban álló Gyömrő-Maglód-Ecser szennyvízkezelő kft.-nek nincs joga ellenőrizni a Kommunált, másrészt – emelte ki – az önkormányzatnak nincs eljárási jogköre. “Az önkormányzat nem felügyeleti szerv és nem eljáró hatóság” – mondta, “nekünk ezzel kapcsolatban nincs semmi tennivalónk”.
Hauser Antal szerint nem felel meg a valóságnak a civil szervezet állítása miszerint több tonna szennyvíziszap kihelyezése történik illegálisan.