Az árvíz után jön a szúnyoginvázió

Helikopterr?l permetezik a búzátA rendkívüli dunai árhullám levonulása után különös figyelmet kell fordítani a szúnyogirtásra.

Az árvíz levonulása után visszamaradó álló, pangó vizekben tömegesen fejlődhetnek ki a szúnyoglárvák. A rovarok a kellemetlen csípésen túl fertőző betegségeket is terjeszthetnek, ezért nagy figyelmet kell fordítani irtásukra – figyelmeztet az ÁNTSZ.

A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy a szúnyogirtási teendőket a jövőben központilag, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) irányítása alatt oldja meg. A szúnyogirtás eddig döntő részben a helyi önkormányzatok hatáskörébe tartozott, amelyek közbeszerzéseken keresztül is gondoskodtak az időjárástól függően tavasztól, vagy kora nyártól kezdődő szúnyogirtásokról az igazgatásuk alá tartozó területeken.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság koordinálja a szúnyogirtást az érintett megyék népegészségügyi szakigazgatási szervei, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Epidemiológiai Központ szakmai közreműködésével. A földi és légi szúnyogirtást erre szakosodott vállalatok végzik, a szükséges engedélyt az Országos Tisztifőorvosi Hivatal adja ki.

Tekintettel a rendkívüli dunai árhullámra, gyorsított eljárással bírálják el a kérelmeket, hogy az irtást adminisztrációs akadályok ne hátráltassák – olvasható az ÁNTSZ közleményében.

A szervezett védekezésben használható szerek az emberre nem veszélyesek. A szúnyogok ellen egyénileg a szabadban riasztószer, valamint füstképző spirál alkalmazásával, zárt térben légtérkezelő aeroszol palackkal, valamint a párologtatás elvén működő szúnyogirtó folyadékokkal és lapokkal lehet védekezni. A kellemetlen csípéseket elkerülése érdekében alkonyatkor, amikor a szúnyogok a legaktívabbak, célszerű zárt térben tartózkodni, emellett a nyílászárókra szerelt szúnyoghálók is segíthetnek a rovarok távol tartásában.

Fontos továbbá az esővízgyűjtő tartályokban, kerti medencében tenyésző szúnyoglárvák fejlődésének megakadályozása – közölte az ÁNTSZ.

 Június 19-én megkezdődött a szúnyogirtás Pest megyében is, azóta számíthatnak a Dunakanyarban élők a sárga repülőgépekkel, illetve a földi szúnyog-mentesítő járművekkel. A légi kémiai kezelés június 19-20 között 200 méter széles sávban a parti zónák nem védett területein 670 hektáron, és a települések érintett részein, 4000 hektáron történik. A földi kémiai kezelés már kedd óta tart, az érintett településeken közel 4800 hektáron szórják szét az emberi egészségre ártalmatlan permetet. A biológiai gyérítés június 18-25 között folyamatos.