Kitüntetések a városi ünnepségen

Fotó: Williams Tv

Fotó: Williams Tv

Vecsés Város újratelepítésének 227. évfordulója alkalmából Városi Ünnepséget tartottak péntek délután a Szent István téren.

A rendezvényen részt vett Szlahó Csaba polgármester, Tábori Ferenc és Pável Béla alpolgármesterek, Mohainé Jakab Anikó jegyző, Tófalvi Mónika a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, továbbá a Cigány és a Ruszin Nemzetiségi Önkormányzatok képviselői és Dr. Hrutkáné Molnár Mónika, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Vecsési Tankerületének vezetője is.

A 20 éves testvérvárosi kapcsolat évfordulója alkalmából meghívást kapott az eseményre Sebastian Schrempp főpolgármester, Kurt Roth Rheistetten volt polgármestere, és Jürgen Morhardt polgármester-helyettes, illetőleg Vecsés részéről Molnár Imre és Bükk László, Vecsés korábbi polgármesterei.

A rendezvény a Himnusz elhangzásával kezdődött a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület Fúvószenekara kíséretében, majd József Attila: Levegőt! című versét Bürgés Sándor, a monori József Attila Gimnázium és Szakközépiskola diákja, a 2013-as vecsési Városi Vers- és Prózamondó Verseny gimnazista korcsoportjának győztese szavalta el.

Szlahó Csaba polgármester

Szlahó Csaba polgármester

Az ünnepi beszédet Szlahó Csaba, Vecsés Város polgármestere mondta, majd a Magyarországi Német Kórusok Minősítő Versenyén Arany Rozmaring díjat nyert Wetschescher Nachtigallen Kórus előadása következett Fazekasné Gombár Mónika vezetésével.

1993. május 20-án Vecsés Nagyközség Önkormányzata és Rheinstetten Község Önkormányzata nevében, az akkori két polgármester, Molnár Imre és Kurth Roth, aláírta a testvérvárosi kapcsolatról szóló okiratot. A 20. évforduló alkalmából Frühwirth Mihály, a Wetschescher Kulturverein elnöke szólalt fel.

Kitüntetések

A városi kitüntetéseket Szlahó Csaba polgármester, Tábori Ferenc és Pável Béla alpolgármesterek adták át.

?Vecsésért Életműdíj? kitüntetést kapott Csík Józsefné,

aki 1977 óta vesz részt városunk ifjúságának nevelésében, oktatásában. Kezdetben az iskola német nyelvtanáraként, földrajz szaktanárként és osztályfőnökként tevékenykedett. 1988-ban lett az intézmény igazgatója, jelenleg az ötödik igazgatói ciklusát tölti. Kezdeményezése és irányítása alatt lett az iskola nemzetiségi intézmény, majd beindította a gimnáziumot és a szakközépiskolát is. 2009-ben az alsó tagozat iskolaotthonos oktatással bővült. 2010-ig külsős tagja volt az Oktatási, Művelődési és Sport Bizottságnak. Jelenleg is vezeti a német munkaközösséget, kiemelkedő szerepet tölt be a németországi testvérvárosi kapcsolatok ápolásában, diákcsereprogramok megvalósításában. Az intézmény 2012 szeptemberében egyházi fenntartásba került. A sikeres és zavartalan átállásban jelentős szerepet vállalt igazgatóként.

?Vecsésért Életműdíj? kitüntetésben részesült Dr. Lakos Gábor,

aki 1976 óta dolgozik Vecsésen gyermekgyógyász háziorvosként, 2007 óta a Vecsés Egészségügyéért Közalapítvány kuratóriumi elnöke. Tevékenységét a mai napig lelkiismeretesen végzi, ezzel hatékonyan hozzájárul az alapítvány célkitűzéseinek megvalósításához. Jó kapcsolatot alakított ki a Védőnői Szolgálat dolgozóival és a hozzá forduló gyerekekkel, s szüleikkel. Ahogyan ő fogalmazott: ?Minden nap kitüntetésben részesülök, a hozzám forduló betegek bizalma által.?

A Képviselő-testület határozata alapján az ?Elismerő Oklevél? elismerő címet Kortye Vilmos kapta.

Kortye Vilmos a hetvenes évek óta meghatározó személyisége városunknak. A William?s TV tulajdonosa. Számos rendezvényt támogat, sokat tett a helyi közösség összefogásáért. Nélküle nem újulhatott volna meg a Jókai Szabadtéri Színpad. Tehetséges zenész lévén, Vecsés történetét-történelmét ?Fal nem épül ember nélkül? címmel rockoperában dolgozta fel. Az Országzászló avatásán is az általa szerzett dal hangzott el. Évek óta jótékonysági koncerteket szervez, amelynek bevételét nemes célra ajánlja.

2013-ban a ?Pro Urbe? elismerő címet Kurt Roth részére adták át.

Kurt Roth 1935-ben született, 1987-ben választották Rheinstetten polgármesterévé. Az idén 20 éves testvérvárosi kapcsolat létrejöttében és elmélyítésében kulcsfontosságú szerepet játszott. 1990 nyarán Rudi Lang úrral Vecsésen járt, partnerkapcsolati lehetőséget kerestek. Kölcsönös látogatások után 1993 májusában Vecsésen, Molnár Imre polgármesterrel aláírták a partnerkapcsolati szerződést. A vecsési delegációk kinti fogadásakor a programok megszervezésében és az anyagiak biztosításában mindig tevékenyen vett részt. Tisztsége a nyugdíjazásával ért véget 2000 februárjában. De a kapcsolatápolásban betöltött szerepe ezzel korántsem ért véget, hisz továbbra is jelen van lakhelyének közösségi életében.

A kitüntetések átadása után Sebastian Schrempp főpolgármester köszöntötte a vecsésieket. A 20 éves testvérvárosi kapcsolat alkalmából Vecsés Város Önkormányzata magyar és német feliratú ezüst emlékérmeket készíttetett, melyeket a testvérvárosi kapcsolatot kézjegyével ellátó Molnár Imre volt polgármesternek és Rheinstetten jelenlegi főpolgármesterének, Sebastian Schremppnek adott át Szlahó Csaba polgármester, valamint Tófalvi Mónika, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Az ünnepi műsor a Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium Schmetterlinge Tánccsoportjának előadásával folytatódott. Június 14-én Gyémántdiploma átadására is sor került. Azokat a köztiszteletben álló nyugdíjas pedagógusokat köszöntötték ebből az alkalomból, akik diplomájukat 60 éve szerezték meg. A Gyémántdiplomáját ebben az évben Bálint Mihályné Szabó Éva vehette át, aki 1953. augusztus 29-én végzett a debreceni Állami Tanítóképzőben. Tanított Nagykerekiben, Csévharaszton, Vecsésen, Budapesten, majd nyugdíjanként visszatért Vecsésre. Munkáját magas szintű pedagógiai, pszichológiai, módszertani műveltség, felkészültség jellemezte. Tanítványait következetességgel, türelemmel, szeretettel oktatta és nevelte. Az elhivatott, szakmaszerető pedagógust tisztelik volt munkatársai, tanítványai és a szülők is.

Szintén Gyémántdiplomát kapott Varga Zsigmondné, aki 1953-ban szerezte diplomáját az ELTE Tanító- és Óvónőképző Karán, Budapesten. Pedagógusi pályafutásából 28 évet töltött a Gróf Andrássy Gyula Általános Iskolában. Munkáját az elhivatottság, az igényesség jellemezte. Kiváló pedagógiai érzékkel oktatta gyermekek százait. Legendásan jó kapcsolatot ápolt a kollégákkal és a szülőkkel is. Kapcsolata az iskolával nyugdíjazásakor sem szűnt meg, az iskolai rendezvények állandó meghívott vendége.

A Városi ünnepségre a Rosmarein Tánccsoport és a Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola Tánccsoportja közös előadással készült, majd egy jelentős sport siker elismerése következett.

A Vecsési Sportegyesület Kézilabda Szakosztályának férfi felnőtt csapata megnyerte a Magyar Kézilabda Szövetség által 2012-2013 évi versenyszezonra kiírt NB II. Országos Kézilabda Bajnokság Déli csoportját. Ennek alkalmából a csapat tagjainak érmeket adott át Czibolya Zoltán, a Sport Bizottság elnöke és Tábori Ferenc alpolgármester.

Az ünnepséget a hagyományokhoz híven a koszorúzás és a Szózat zárta.

 www.vecses.hu