Hétfő déltől hőségriasztást rendeltek el péntekig

hosegriadoMásodfokú hőségriasztást rendelt el hétfő déltől egészen péntek éjfélig az országos tisztifőorvos a várható kánikula miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hét elején tovább erősödik a nappali felmelegedés, a napi középhőmérséklet 25, 26 fok körül alakul – közölte közleményében az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal. Ezért június 17-én, hétfőn 12 órától június 21-én, pénteken 24 óráig az országos tisztifőorvos II. fokú hőségriasztást adott ki.

A következő napokban napos, száraz idő várható, a napközben akár 35 fok is lehet. Az ország nagy részén 25, 26 fok körül alakul a napi középhőmérséklet, illetve kedden, szerdán a déli tájakon és a Dunántúlon helyenként a 27 fokot is elérheti. Csütörtökig az ország döntő részén nem lesz csapadék, csak elvétve alakul ki zápor, zivatar. A csapadék valószínűsége péntektől növekszik.

Szerdán, csütörtökön északkelet felől várhatóan pár fokkal hűvösebb levegő érkezik, így az ország északkeleti harmadán 25 fokos középhőmérséklet alá mérséklődhet a hőség. Országosan csak a hétvégére várható enyhülés – tették hozzá.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal azt kérte a lakosságtól és a hazánkban tartózkodóktól, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot.
Délelőtt 11 és délután 3 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon, védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával, és vegyék igénybe a hűtött helyiségeket – tanácsolta a hivatal.

kánikula tanács