Hőség – A háziállatokra is vigyázni kell a nagy melegben

kutyamelegA nyári hőséget az állatok is megszenvedik, így vigyázni kell arra, hogy a láncon kikötött kutyákat se hagyják a gazdák a tűző napon, hanem biztosítsanak számukra naptól védett, hűvös helyet és megfelelő mennyiségű friss ivóvizet.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület segélytelefonján a nagy nyári kánikulában sok aggódó állatbarát értesíti a szervezetet a tűző napon kikötött, víz nélkül tartott állatok miatt – olvasható az egyesület közleményében.

A kutya pusztán a lihegéssel hűti magát, amely néha nem elegendő, ilyenkor az állat keresi a hűvös helyet, padlót, amelyre fekve hűtheti magát. Az Orpheus Állatvédő Egyesület felhívja a gazdák figyelmét, hogy a meleg napokon a nagyobb sétákat kora délelőttre vagy késő délutánra időzítsék, az állatok számára mindig biztosítsanak hűvös helyet, ahova szabadon el tud bújni, és naponta többször adjanak friss vizet az élelem mellé.

A hőség elviselésében segíthet az állat bundájának benedvesítése, vagy akár az állat úsztatása, és semmikképp nem szabad a kutyákat vagy más állatokat a tűző napon hagyott, felforrósodó autóba zárni.

Ha az állat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, ez hőtorlódást vagy hőgutát is jelenthet, ilyenkor gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet.

Az a gazda, aki nem figyel kellőképpen kedvencére, az állatkínzás bűncselekményét követi el, amelyért két évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.