A gázkészüléket ellenőrző szakember köteles megszüntetni a veszélyhelyzetet

gázkazán

Illusztráció

Ez év végéig minden 1981 előtt üzembe helyezett gázkészüléket, biztonsági szempontból felül kell vizsgálni, és ha az azt végző szakember olyan hibát észlel, amely életet vagy pedig vagyont veszélyeztet, akkor köteles azt elhárítani, egyúttal értesítenie kell a tulajdonost és a gázszolgáltatót is – mondja ki az egy évvel ezelőtt született NGM rendelet.

A szabálynak az ad aktualitást, hogy a szombathelyi közgyűlés szerdán határozatban kérte a kormányt, a rendelet szabta határidő meghosszabbítására.
Az ok a pénztelenség, ugyan is a felülvizsgálat során alkalmatlannak minősített gázkészülékek cseréjét a tulajdonosok nem tudják megfizetni.Több 10 ezer családot érint a felülvizsgálat, és azok többsége egy összegben nem tudja kifizetni a gázkészülék cseréjét. A halasztás alatt viszont – előtakarékossággal – megteremthető a csere ellenértéke.

Arról, hogy eddig hány készüléket ellenőriztek, és hogy ebből hány felelt meg a biztonsági próbán, a Magyar Épületgépészek Szövetsége nem tudott tájékoztatást adni az MTI kérdésére. Ilyen statisztika nem készül, a felülvizsgálatra jogosult gázszerelők pedig csak az egyéni tapasztalataikról tudnának beszámolni.
Az említett közgyűlési határozat azért nehezen értelmezhető, mivel az abban szereplő probléma nem a felülvizsgálat ügye. A veszélyes készülékeket ugyan is a gázszolgáltató nem engedi tovább működtetni, így nem a felülvizsgálatot, hanem a további üzemeltetés tiltását kellene halasztani, amit pedig – éppen az életet és a vagyont veszélyeztető ok miatt – nem lehet.

Az említett műszaki-biztonsági felülvizsgálat nem azonos az energetikai felülvizsgálattal. A 15 évesnél öregebb gázkazánok energetikai felülvizsgálatát már 2010 végéig el kellett végeztetni.

Életet is menthet a szigorítás

A gázkészülékek vizsgálatát csak képesítéssel rendelkező szerelő végezheti. A munkafolyamat a készülék és a komplett vezetékrendszer ellenőrzéséből áll. Az, hogy mennyit kér a szakember, a készülékek állapotától is függ, de általában az egyórás munka pár ezer forintba kerül.
– A gázkészülékek és gázvezetékek felülvizsgálata nem új keletű, azonban eddig nem ellenőrizték, hogy megtörtént-e. Az ötévente kötelező eljárásról jegyzőkönyv készül, amit ezentúl a helyi szolgáltatónak le kell adni. Amennyiben a jegyzőkönyvben a gázszerelő hiányosságokat jelez, akkor akár ki is kapcsolhatják a fogyasztót a rendszerből ? mondta Kocsis Szilárd gázkészülék- és gázvezeték-szerelő.

Az 1981 előtt üzembe helyezett kazánokról ez év végéig kell kiállíttatni a jegyzőkönyvet. A gázkészülékek vizsgálata során egyébként azt nézik meg a szakemberek, hogy a készülék jól szellőzik-e, ugyanis a kiáramló színtelen és szagtalan szén-monoxid a lakásban elterjedve halálos mérgezést okozhat. Megfelelő levegőellátás mellett nem fordulhat elő mérgezés ? mondják a szakemberek.