Ezért veszélyes a strandolás a bányatavakban

bányató (1)A bányatavak nagyon népszerűek, hiszen vannak olyanok is köztük, amelyek gyönyörű környezetben várják a látogatókat, ráadásul nem kell belépőre költeni. Azonban a tavakban a fürdőzés veszélyes lehet és a meggondolatlanság, figyelmetlenség komoly bajjal is járhat.  Ezekben a tavakban  tilos a fürdőzés és bármilyen tevékenység végzése, kivéve, ha kijelölt fürdőhelynek számít.

Pest megye közel negyven bányatavából kilenc területén (Dunavarsány, a délegyházi tórendszer három taván (2-es, 4-es, 6-os), Dunaharaszti, Áporka, Kiskunlacháza, Pócsmegyer) engedélyezett a fürdés. Dunaharaszti és a budakalászi Omszki-tó egy részén lehetőség van a motoros vízi sporteszközök használatára.

A motoros vízi sporteszköznek érvényes vizsgával, a vezetőnek vezetői engedéllyel kell rendelkeznie, amelyet a Nemzeti Közlekedési Hatóság állít ki. A jetski sebessége a bányatavakon nincs korlátozva, ami fokozott veszélyt jelenthet a tiltott helyen fürdőzőkre. A jármű fékhatással nem rendelkezik, nehezen irányítható és nem biztos, hogy a vezető időben észleli a vízben tartózkodót, ami súlyos balesetet is okozhat. Az engedély nélküli vezetőkkel szemben szabálysértési eljárás indul. A kiszabható pénzbírság összege 5-150 ezer forintig, a helyszíni bírság 5-50 ezer forintig terjedhet.

Aki a tiltás ellenére fürdőzik, szabálysértést követ el és 5-150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A helyszíni bírság összege ebben az esetben is 5-50 ezer forint közötti összeg. Szabálysértési bírságot a rendőrség, a közterület felügyelők, a természetvédelmi őr és az önkormányzati természetvédelmi őr szabhat ki. Fürdésnek számít az úszás mellett a játékcsónak, vízibicikli, valamint a banánhajó vízen történő használata és az ezekről történő vízbeugrálás.

Gyermekekkel érkező családok számára nagyon fontos tudni, hogy hat éven aluli vagy úszni nem tudó 12 év alatti gyerek csak szülői felügyelettel fürödhet szabadvizekben ott, ahol a fürdés megengedett. A fürdésre engedélyezett területet az önkormányzat hozzájárulásával az ÁNTSZ kistérségi hivatala jelöli ki. Ezeken a területeken kéthetente ellenőrzik a víz minőségét, megtalálható a mosdó, zuhanyzó, illemhely, hulladékgyűjtő, és a mentésre, elsősegélynyújtásra kiképzett személyzet. A fürdésre nem engedélyezett területeken, viszont nincsenek kiépített mellékhelyiségek, öltözők és szemétgyűjtési lehetőség, továbbá az elsősegélynyújtás is megoldatlan.

A jogi következmények mellett nagyon fontosak az élettani, egészségügyi következmények, ugyanis a bányatavak jellemzője, hogy néhány lépés után hirtelen mélyülnek, a nagy mélység miatt csak a felszín melegszik fel. A hirtelen vízhőmérséklet csökkenés könnyen okozhat izomgörcsöt, sokkot, szívmegállást. Fertőzésveszéllyel is számolni kell, hiszen a víz minőségét nem ellenőrzik rendszeresen, ezért nagyon sok veszélyes hulladék és méreganyag kerülhet a vízbe. Ezen kívül a medrükben előfordulhatnak fém darabok, munkagép alkatrészek, ezek könnyen okozhatnak sérülést, főleg a vízbe ugrálóknak.

A Dunán Dunabogdány, Göd-alsó, Göd-felső, valamint Ráckeve területén találhatók fürdőzésre kijelölt helyek. Aki a folyóban a fürdőzésre vonatkozó szabályokat nem tartja be, ugyanolyan jogkövetkezményekkel számolhat, mint a bányatavak esetében.

Bűnmegelőzési ajánlások strandoláshoz:

  • ha lehetőség van rá, használják a csomagmegőrzőt, és annak kulcsát tartsák magunknál;
  • az autóval érkezők ellenőrizzék, hogy az autót bezárták-e rendesen és fontos, hogy semmilyen nagyobb értéket ne hagyjanak szem előtt (utastérben, de még az ülés alá becsúsztatva se);
  • lehetőleg ne vigyenek magunkkal nagy értékű ékszert, tárgyakat;
  • ha mégis visznek magunkkal értéket, azokat zárható táskába tegyék, és amíg fürdenek, mindig legyen, aki vigyáz rá a parton;
  • lehetőleg annyi pénzt vigyenek magunkkal, amennyit feltehetően aznap el fognak költeni.

A bányatavak legfőbb veszélye a fentiek figyelembevétele mellett, hogy hirtelen mélyülnek és a mélységük miatt az átlagosnál hidegebbek. Erre figyelemmel hat éven aluli, és 14 éven aluli úszni nem tudó gyerekek csak felnőtt kíséretében fürödhetnek a fürdésre kijelölt és arra alkalmas helyeken. Ez azonban a felnőttekre is vonatkozik, hiszen aki egyáltalán nem tud úszni, vagy tud, de nem biztonságosan, az ne menjen be a vízbe, mert a bányatavak környékén legtöbb esetben nincsen úszómester vagy mentőszolgálat, ezért egy baleset estén késhet az elsősegélynyújtás, ami akár az életébe is kerülhet annak, aki nem tud jól úszni.

A fürdésre kijelölt tavak vízminőségét a nyári szezonban kéthetente ellenőrzik, ezen kívül az ivóvízellátás és a mellékhelyiség is biztosított az ilyen tavak környékén, azonban ott, ahol fürödni tilos és nincs kijelölt fürdőhely, sok esetben nem ellenőrzik a víz minőségét, ezért fertőzésveszéllyel is számolni kell. A vízben és azok környékén előfordulhat bármilyen szemét, különféle roncsok, autóalkatrészek. Ezeken a tavakon nincs kiépítve mellékhelyiség, öltöző és sok esetben még a szemétgyűjtési lehetőség is hiányos.
A tavak mélységük miatt rendkívül hidegek és nyáron is sokkal nehezebben melegszenek fel, ezért ügyeljünk arra, hogy felhevült testtel ne ugráljunk, ne ússzunk be, mert a hirtelen hideg izomgörcsöt vagy szívbénulást is okozhat.

Ezen kívül fontos tudni, hogy a tiltás ellenére a bányatavakon gyakran fordulnak elő jet-skizők, ami balesetveszélyes. Ilyenkor nem ajánlott a víz alá merülni, mert a jet-skiről nehezen észrevehető, ha valaki a vízben tartózkodik és a jármű fékező berendezéssel nem rendelkezik, nehezen irányítható.
Nem tanácsos teli gyomorral, alkohol vagy más kábító hatású szer hatása alatt a vízbe menni, valamint szív- és keringési betegségben szenvedők is tartózkodjanak a fürdéstől.

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság