Ez történt júniusban Vecsésen

Szlahó CsabaA képviselő-testület június 24-i ülésén első napirendi pontként Szlahó Csaba polgármester beszámolt a két ülés között történt fontosabb eseményekről.

 A polgármester a pályázatokkal kapcsolatban elmondta, hogy május végén átadták a Bálint Ágnes Kulturális Központot, és június 24-én megérkezett a végleges használatbavételi engedély. Kiírásra került továbbá egy olyan energetikai pályázat, mely előnyben részesíti a már meglévő épületek esetében a megújuló energia hasznosítását. Így megkezdték a Kulturális Központ elektromos energia igényének napelemmel történő kiváltását. Eredményes pályázat esetén az épület villamos energia szempontjából függetlenedne a központi hálózattól.

Az önkormányzat Halmi Telepi Általános Iskola korszerűsítését célzó pályázatát hiánypótlását befogadták, a döntés erre a hónapra várható.

Június folyamán beadták a Nemzeti Kulturális Alaphoz a város ?Generációk Kútja? elnevezésű projektjének dokumentumait.

Előkészítés alatt áll továbbá a KEOP-1.1.1/C/13. számú pályázat, mely a települési szilárd hulladékrendszerek eszközparkjának fejlesztését és informatikai korszerűsítését célozza.

Szlahó Csaba a testületi ülésen a beruházásokról beszámolva hangsúlyozta, hogy az aszfaltos utcák kátyúzása befejeződött. A Wass Albert utca és az Előd utca mart aszfaltos részének javítása az elkövetkezendő hetekben várható.

A Virág utca Bokor utca ? és az Ádám utca közötti szakaszának geodéziai felmérése és tervezése folyamatban van. Az elképzelések szerint a csapadékvíz-elvezetési problémák megoldása után az utat szilárd burkolattal szeretnék ellátni, és ahol szükséges, a járdát is kijavítanák. Különösen kritikus szakasz e tekintetben a Tölgyfa és a Bokor utca közötti rész.

Megrendelték a látványtervet a Wass Albert utca Görgey utca felé eső szakaszára egészen az LRI telkek magasságáig. Az utcakép rendezése mellett a látványterv tartalmazza az új játszóteret, az ügyességi pályát és a labdázót.

Ajánlatokat kértek be a ravatalozó kivitelezésére, mellyel kapcsolatban jelenleg is zajlik a műszaki egyeztetés.

A lakótelepi üzletsor melletti terület megújítása részben befejeződött, ahol járda és parkoló épült. A kertészeti munkálatok napokon belül megkezdődnek.

A csapadékos időjárás plusz feladatokat generál: az önkormányzatnak az idén már negyedik alkalommal kellett a kül- és belterületi részek kaszálását megrendelnie.

 A polgármester a tájékoztatójában megemlítette, hogy 20 éves a Vecsés ? Rheinstetten közötti testvérvárosi kapcsolat. Ennek alkalmából a Városi Ünnepségen részt vett Sebastian Schrempp főpolgármester, Kurth Roth a német város korábbi polgármestere és Jürgen Morhardt alpolgármester.

Június 15-én megrendezték a Bajnokok Vacsoráját, melyen Vecsés sportbajnokait köszöntötte a város vezetése.

Június 21-én átadták a Budapest Airport Zrt-nél a Liszt Ferenc repülőtér új hajtóműpróbázóját. Az eseményen a díszszalagot Tábori Ferenc alpolgármester vágta át.

 Az állami adósságátvállalással kapcsolatban Szlahó Csaba elmondta, hogy 1 milliárd 392 millió forintot vállalt át a magyar állam, s körülbelül 2,3 milliárd forintot számoltak ki Vecsés össztartozásának. Ez a keret úgy tevődött össze, hogy elsőként átvállalták a folyószámla hitelkeretet, majd egy 500 millió forintos fejlesztési hitelből átvállaltak 420 millió forintot, továbbá az első kötvénykibocsátás alkalmából jegyzett 700 milliós svájci frank alapú kötvényből 773 millió forintot vittek el.
Ez az összeg a svájci frank árfolyamváltozásainak következtében alakult így. Az önkormányzatnak az adósságszolgálatban ez komoly könnyebbséget jelent a továbbiakban – olvasható a város honlapján.