Részeg tini lányt erőszakoltak meg egy házibuliban

Drunk young woman resting head on bar counter

Illusztráció

Ketten is megerőszakoltak egy 15 éves részeg, magatehetetlen lányt egy házibuliban Budapesten. A rendőrség szexuális erőszak gyanúja miatt indított eljárást a 18 és 19 éves fiúk ellen – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság csütörtökön.

A rendőrség honlapján olvasható közlemény szerint a bűncselekményt két fiatalkorú fiú videóra vette, majd a felvételt elküldték a lány ismerőseinek e-mailben. Ezért ellenük – szabadlábon hagyásuk mellett ? gyermekpornográfia gyanúja miatt folyik eljárás.

A nyomozás adatai szerint a bűncselekmény július 20-án, egy XVII. kerületi családi házban megtartott buli alkalmával történt.
A 18 éves budapesti és a 19 éves olasz állampolgárságú férfi a lány magatehetetlen, védekezésre képtelen állapotát kihasználva követte el az erőszakot.

A nyomozók hétfőn fogtak el a két fiatalt, aki szabadlábon védekezik.

Az index.hu  információi szerint az ügyben a lány és a szülei tettek feljelentést, miután a 15 éves lány megtalálta a róla készített videót. A felvételt egy olyan belső használatú közösségi portálra tették fel, amelyet csak a tagok láthatnak egymás között. A honlap munkatársainak sikerült beszélniük valakivel, aki látta a felvételt. Elmondása szerint ezen a 15 éves lány olyan kiütött állapotban van, hogy alig tud magáról. Informátorunk szerint olyan, “mintha egy bábut gyömöszölnének”.

Az index.hu szerkesztőségét egy ismeretlen hívta fel telefonon a cikk megjelenése után, aki elmondta: ismeri az esetet, de erőszakról szerinte biztosan nem volt szó. Mint szavaiból kiderült, a buliban jó családból származó, jó tanuló gyerekek vettek részt, akik az egészet éretlen csínytevésként fogták fel.
A telefonáló szerint mindössze ártalmatlan tréfáról volt szó. A részeg lányon nem alkalmazott erőszakot senki, sőt ő húzta közelebb magához az egyik fiút, hogy orálisan kényeztesse, állította. A telefonáló mindemellett elismerte, hogy az esetet néhányan videóra vették, és ezt másoknak el is küldték.

Védekezésre képtelen állapot

A Büntető törvénykönyv szerint szexuális erőszakot követ el, aki “más védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen állapotát szexuális cselekményre használja fel”. Az új, július elsejétől hatályos Btk.-nak a napokban mutatták be a jogászok által készített, nyolckötetes kommentárját.

A kommentárból kiderül, hogyan kell a jogalkotó szándéka szerint értelmezni az akaratnyilvánításra képtelen állapotot. A magyarázat szerint “akaratnyilvánításra képtelen az, aki pszichikailag képtelen a védekezésre (mert például kómában van, vagy kábítószer, illetve még tipikusabban valamilyen alkohol befolyása alatt áll).”

Szexuális erőszaknál minősítő körülmény, ha a sértett 18 évesnél fiatalabb, és az is, ha az erőszakot “azonos alkalommal, egymás cselekményéről tudva, többen” követik el (a fenti esetben a rendőrségi közleményben szerepel, hogy a két fiatal “egymás tevékenységéről tudva” közösült) Ha mind a két fenti körülmény megállapítható, akkor 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti az elkövetőket.
A Btk.-magyarázat szerint szexuális cselekménynek minősül a közösülés mellett “minden súlyosan szeméremsértő cselekmény, amely a nemi vágy felkeltésére, fenntartására vagy kielégítésére alkalmas vagy arra irányul”.