Az összes iskolát átnevezték – a KLIK szerint jogszabályi előírás volt

általános iskola“Vecsési Andrássy Gyula Általános Iskola” ? ez lett az Erzsébet-téren lévő Gróf Andrássy Gyula Általános Iskola új neve.

A jogszabályi előírások miatt módosult az iskolák neve, és egy szervezeten belül nem lehet több azonos nevű intézmény. A Klik közleményében hangsúlyozta, hogy a települési önkormányzatoktól átvett köznevelési intézmények január 1-jei állami fenntartásba vételét követően a Klik áttekintette a beolvadt intézmények nevét, hogy azok megfeleljenek a törvényi, jogszabályi előírásoknak.

Az önkormányzatoktól átvett köznevelési intézmények korábbi jogi státusa átalakult azzal, hogy a Klik szervezeti egységei lettek – magyarázták, hozzátéve: a beolvadt köznevelési intézmények egy szervezet részét képezik, amelyen belül nem lehet több azonos nevű intézmény.

A névhasználatnak a nevelési-oktatási intézmények működéséről és névhasználatáról szóló, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott rendeletnek is meg kell felelnie, ami “egyes intézmények esetében a korábbiakban nem teljesült maradéktalanul”. Ezért több esetben a feladatellátási helyet jelölő település nevével egészült ki a korábbi intézménynév. Volt olyan eset is, ahol az ellátott feladatokat kifejező változtatást kellett megtenni.

A névmódosítást a jogszabályi előírásoknak megfelelően meg kellett tennie a Kliknek az átadás-átvételi törvény rendelkezési szerint – jegyezték meg. Írtak arról is, hogy amennyiben nem az egyedi azonosításra szolgáló módosításra, hanem névváltoztatásra kerül sor, úgy megilleti a véleményezés joga a törvény adta lehetőségek szerinti helyi közösségeket. A működtető önkormányzatok bármikor kezdeményezhetnek névváltoztatást az erre vonatkozó jogszabálynak megfelelően – jelezték.