Az eddigi legnagyobb repülőshow lesz Kecskeméten

repülőnapAz idei kecskeméti nemzetközi repülőnap különlegességének számít, hogy a korábbi három-néggyel szemben ezúttal hét kötelék tart látványos bemutatót. A magyar mellett orosz, horvát, török, bolgár, olasz és spanyol köteléket is láthat augusztus 3-án és 4-én a közönség.

A Kecskeméti Repülőnapon 2013-ban várhatóan húsznál is több ország mutatja majd be légierőjének és civil repülőflottájának büszkeségeit a légibázis kifutóján. Magyarország legnagyobb haditechnikai eseménye sok tekintetben megújul, és a világ legjobb harci és polgári repülőgépeinek bemutatója mellett több, eddig még nem látott különlegességet is kínál.
Az eddigi legnagyobb repülőshow-t szervezte meg idén a Honvédelmi Minisztérium (HM) a két év kihagyás után augusztus első hétvégéjén ismét megrendezendő nemzetközi repülőnapra, Kecskemétre – mondta a HM védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára, a szervezőbizottság elnöke.
Borbíró Zoltán kiemelte, hogy a korábbiaknál több és színesebb programmal, illetve jobb körülményekkel várják a látogatókat augusztus 3-4-én. Eredetileg naponta hét óra repülési időt terveztek, de annyi volt a külföldi jelentkező, hogy 8 órától 19 óráig tartanak majd a repülőprogramok. A légishowban összesen 142 repülőgép és helikopter vesz részt. A Magyar Honvédség légi járművei mellett 22 ország lesz ott a rendezvényen. Különlegességnek számít, hogy míg általában három-négy, legfeljebb öt kötelék szokott repülni egy légi bemutatón, a kecskeméti repülőnapon hét kötelék vesz részt. A magyarok mellett orosz, horvát, török, bolgár, olasz és spanyol kötelék is bemutatkozik.

A légishow mellett a földön is számos programmal, kiállításokkal várják az érdeklődőket. A látogatók megismerkedhetnek a Magyar Honvédség életével, a most 75 éves légierő történetével, valamint a különböző katonai eszközökkel a kézi lőfegyverektől, a T72-es harckocsiig sok mindennel. Mindezeken felül a gyermekeket játszóházak is várják.
Borbíró Zoltán elmondta, hogy a magyarországi repülőnap iránt külföldről is sokan érdeklődnek, Nyugat-Európából és Japánból is vettek már jegyet. Újdonságként úgynevezett spotter jegyet is válthatnak a “repülési paparazzók”, akik a repülőket mindenféle extrém helyzetben szeretik fényképezni. Ezen felül a megyei kormányhivatalokon keresztül kétezer szociálisan rászoruló igényelhet ingyenes jegyet, nekik az utazásért sem kell fizetni, a megyeszékhelyek és a repülőnap helyszíne között a MÁV és a Volán ingyen szállítja őket.
A helyettes államtitkár arra is kitért, hogy az autóval érkezők számára háromszor akkora parkolóhelyet alakítanak ki, harmadannyi költségből mint a korábbi években. Borbíró Zoltán elmondta, hogy az idei rendezvény szervezése során, amin lehetett, igyekeztek spórolni. Állami területeket vettek igénybe, de megkapták például a Mercedes gyár parkolóját, és a számos szponzori felajánlás is csökkentette a minisztérium kiadásait.

A jelenlegi előrejelzések szerint 30-31 Celsius-fok körüli meleg lesz és sem erős szél, sem eső nem várható hétvégén  az idei Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató idején.  Az Országos Meteorológiai Szolgálat  MTI-hez eljuttatott előrejelzése szerint szombaton és vasárnap is derült, napos idő várható, csapadék nem lesz. Szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet 18 fok körül alakul, napközben 31 fokig melegedhet a levegő. Vasárnap 19 fok körüli minimum hőmérsékletre lehet számítani, a nappali maximumok 30 fok körül alakulnak – olvasható az előrejelzésben.

program repülőnap