Sólyom Airlines: repülőgépek, munkahelyek, desztinációk

avro rj-85

Avro RJ-85

Sólyom Airways az AIRportal.hu kérdésére megerősítette azokat az értesüléseket, miszerint a légitársaság Avro RJ-85-ös regionális repülőgépekkel bővítené flottáját. A négy hajtóműves “Jumbolinonak” becézett repülőgépek közül az elsők ősszel érkezhetnek meg Ferihegyre a légitársaság szándékai szerint.

A Sólyom Airways első Boeing 737-500-as repülőgépe várhatóan 2013. augusztus 18-án érkezik meg majd a repülőtérre, melyet további öt követ majd szeptember végéig. Paul Stoddart European Aviation vezérigazgatója 2013. július 26-án hivatalosan is megerősítette, hogy a cég 6 db Boeing 737-500-ast ad bérbe a Sólyom Airwaysnek:

Paul Stoddart European Aviation Limited vezérigazgatója, a Minardi Formula 1 csapat korábbi tulajdonosa 2013. július 26-án bejelentette, hogy az European Aviation 6 repülőgép több éves lízingjéről írt alá szerződést a Sólyom Hungarian Airways Kft-vel. A cég Boeing 737-500-as típusú repülőgépeket fog lízingelni a Magyar légitársaságnak, a repülőgépeket szeptember végéig folyamatosan adja át a lízingcég a Sólyom Airways-nek.?Nagy örömömre szolgál, hogy a Sólyom Airways-szel dolgozhatok együtt és, hogy újra magyarországi vállalattal köthettem üzletet, az országhoz nagyon jó emlékeim kötődnek.? ? mondta el Paul Stoddart. ?Örömmel dolgoztam együtt Vágó Józseffel és sok sikert kívánok neki és professzionális csapatának. Meg vagyok győződve arról, hogy a magyar utazóközönséget és más országok légiutasait is örömmel tölti el, amikor látják majd, hogy ismét egy hagyományos légitársaság jön létre Magyarországon.? ? zárta szavait Paul Stoddart European Aviation Limited vezérigazgatója.

Munkatársakat keresnek

Harminckét pozícióra tett közzé álláshirdetéseket a Sólyom Airways, a magát induló magyar légitársaságként azonosító cég. A több napilapban is megjelent felhívásban műszaki, kereskedelmi, repülési, HR, valamint informatikai munkakörökbe is keresnek embert. A most meghirdetett pozíciók alapján elmondható, hogy a légi közlekedés csaknem minden területére toboroznak, ez alkalommal beosztott munkatársakat. Ami azt jelenti, hogy a vezetők már valószínűleg megvannak, de az is elképzelhető, hogy ezeket a kollégákat fejvadász cégek segítségével választják ki.

?A minőség egy mosollyal kezdődik? ? indít a hirdetés, majd így folytatódik: “A Sólyom Hungarian Airways megkezdi munkatársai toborzását. Leendő kollégáinktól lojalitást, magas színvonalú munkát, utas-központú és ügyfélbarát kiszolgálást várunk el, melyért cserébe megfelelően arányos bérezést kínálunk.”

A társaság keres légiutas-kísérőket, első tiszteket és parancsnokokat is, ám szokatlan, hogy a hirdetésben nem jelölték meg, milyen típusra keresnek személyzetet ? márpedig a pilóták esetében ez döntő, hiszen az érvényes típusjogosításuk behatárolja, hová mehetnek dolgozni. Az utaskísérők és a pilóták hirdetése angol nyelvű, tehát vélhetően e területen nem csak a magyar piacról válogatnak. A hirdetésekben 1500 órás első tiszteket és háromezer órát repült kapitányokat keresnek. További érdekesség, hogy a kiírás szerint a belföldi értékesítő vagy épp a call center jegyeladó munkatársak felvételi követelményei között nem szerepel a nemzetközi foglalási rendszerek kezelésének ismerete, sem pedig a manapság elterjedt bevételmaximalizáló “revenue management” rendszerek kezelése.

A Sólyom Befektetési és Vagyonkezelési Holding Kft. ezzel egy időben minősített beszállítói adatbázis (MBA) felépítését kezdte meg, ennek részletei a www.solyomair.com oldalon találhatók. Az adatbázis célja, hogy felmérje azon cégek körét, amelyek termékeikkel és szolgáltatásaikkal folyamatosan támogathatják a társaság üzemelését. A transzparencia jegyében az adatbázis nyilvános lesz.  A MBA-listán való jelenlétért fizetni kell, méghozzá az elnyert szerződések értékének két százalékát, minimum százezer forintot. A jelentkezéshez szükséges dokumentáció ára árucsoportonként nyolcvanezer forint kis- és közepes vállalkozásoknak, afölött kétszázezer, állami cégeknek, szervezeteknek százezer, nonprofit cégeknek pedig ötvenezer forint.

boeing sólyom

Megvannak az első desztinációk is

A Sólyom Airways első, menetrend szerinti desztinációi Amszterdam, Brüsszel, Frankfurt, London, Milánó, Párizs, Stockholm lesznek majd. Egyelőre arról, hogy London és Párizs esetében melyik reptérre repülnek majd a légitársaság repülőgépei még nem adtak hivatalos információt. Vágó József korábbi kijelentése szerint a Sólyom Airways a hagyományos légitársaságok által használt, nagy központi repülőterekre kíván járatokat indítani.  Arról egyelőre nem kívánt részleteket elárulni a légitársaság, hogy az első menetrend szerinti járat és a jegyek értékesítése mikor indul majd.

A Sólyom Airways számára kijelölésre került a légitársaság hívójele és a cég ICAO kódja is. A Sólyom Airways 3 jegyű ICAO azonosítója Hotel Uniform November, azaz “HUN” lesz, a légitársaság hívójele pedig “Hungarian”. A Sólyom Airways múlt heti sajtótájékoztatóján is elhangzott információk szerint az első repülőgép lajstromjele HA-SHA lesz.

Ki állhat a cég mögött?

A privatbankar.hu cikke szerint a Dubai központú Emirates Airlines állhat a Sólyom Air befektetői köre mögött. A lap szerint nem kizárt, hogy az Emirates egy olyan résztulajdonosa áll a Sólyom megalapítása mögött, amely más, konkurens társaságokban is érdekelt.  Amint arról korábban az AIRportal.hu is beszámolt az Emirates egyik nagy konkurense, az Etihad Airways éppen augusztus 1-jén szerez formálisan is 49%-ot a szerb légitársaságban. A korábban Jat Airways néven, de holnaptól Air Serbia néven működő légitársaság új arculatát sajtótájékoztató keretében mutatják be.  Az Emirates mindeddig kimaradt az ilyen jellegű közép-európai terjeszkedésből, ezért a cég egy tesztként, projekt jelleggel megfuttatja, hogy mire tud jutni ezen a piacon ? spekulál a lap szakértőkre hivatkozva.
forrás: Airportal.hu, Népszabadság

Vágó József, a Sólyom Hungarian Airways vezérigazgatója beszél a légitársaság első hivatalos sajtótájékoztatóján

Vágó József, a Sólyom Hungarian Airways vezérigazgatója beszél a légitársaság első hivatalos sajtótájékoztatóján