Tömeges madárpusztulás Vecsés határában

Tömeges madárpusztulás nyomait fedezték fel a Vecsés és Üllő között a szántóban.

Népszabadság - Teknős Miklós

Népszabadság – Teknős Miklós

A Vecsés és az Üllő közötti szántóterületen lépten-nyomon madártetemek hevernek: mezei verebek, vadgerlék, rigófélék, szarkák, sárgarigók, fácánok ? írja a Népszabadság.
A helyiek a lapnak azt mondták, eleinte arra gondoltak, hogy esetleg a nagy meleg és a szárazság miatt hullanak a madarak, de a jelenség lényegesen kiterjedtebb és egyben koncentráltabb annál, hogy ilyen hétköznapi, természeti okai lehetnének. A lap megkereste a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkot is, akik egyelőre nem tudják miért haltak meg az állatok.

A madártani egyesület szakértője elmondta, hogy a rendkívüli hőség a madarakat is megviseli és a közelben egy mocsár is kiszáradt, de mégsem valószínű, hogy mindez ilyen kiterjedt pusztulást okozna több hektárnyi területen. Hozzátette, hogy különösen a szarkák elhullása ébreszt kételyeket, mert ezek az állatok ?nagyon talpraesett, szemfüles? madarak, jól tudnak magukra vigyázni.

Az első információk alapján mérgezésre gyanakszanak a szakemberek, az állatokon lőtt seb nem látható. A madárpusztulásért felelős személy ellen természetkárosítás miatt indulhat eljárás.

Vecsés Város Önkormányzata megkereste a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóságát és a Természetvédelmi Őrszolgálatától Bíró Sándor elmondta, hogy egyelőre nem találtak tömeges pusztulásra utaló nyomokat. Mindössze öt elhullott rigóról tudnak, de a bejelentés miatt a vizsgálat a szóban forgó több száz hektáros területen még folyamatban van – olvasható a város hivatalos honlapján.
Tömeges madárpusztulásról ez idáig sem a Vecsési, sem pedig az Üllői Polgármesteri Hivatalhoz lakossági bejelentés nem érkezett. 

Ha bárkinek van fotója a tömeges madárpusztulásról küldje el erre a  címre: szerkesztoseg@vecseshirek.hu