TeSzedd 2013 – Magyarország legnagyobb szemétgyűjtési akciója

teszeddlogo2013_szept14Szeptember 14-én újra megtartják a “TeSzedd! ? Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciónapot, amelyhez a szervezők az ország valamennyi részéről várják a lakosság, a vállalatok, az önkormányzatok, az iskolák és civil szervezetek jelentkezését.

Idén harmadik alkalommal csatlakozhatunk a TeSzedd! ? Önkéntesen a tiszta Magyarországiért naphoz,  amelyre regisztrálni szeptember 11-ig lehet a www.teszedd.hu honlapon. A részvételhez kapcsolódó lehetőségekről, teendőkről ugyanitt tájékozódhatnak a jelentkezők.

A Teszedd! célja, hogy összefogja azokat a lakosokat, akik tenni szeretnének azért, hogy tisztább környezetben éljünk, hogy eltűnjenek a gazdátlan, illegálisan lerakott szemétkupacok. A lassan márkanévvé váló TeSzedd! az ország legnagyobb és legsikeresebb civil szemétgyűjtési akciója lett, melynek során közvetlen lakókörnyezetünket tisztítjuk meg az illegálisan lerakott szeméttől, közös erővel, önkéntesen!

A szervezők a TeSzedd! szemléletformáló erejére hívták fel a jelenlévők figyelmét. Egyetértettek abban, hogy egyetlen nap alatt nem lehet Magyarországot kitakarítani, megtisztítani az illegálisan lerakott szeméttől, ezért nagyon fontos a tudatosság és az, hogy soha ne dobjuk el a szemetet se az utcán, se a település határában lévő zöldövezetben, hanem mindig vigyük a megfelelő gyűjtőhelyre.

te szeddCsakúgy, mint tavaly, idén is több millió ember értesül majd az országos szemétszedési akcióról a híradókból, a nyomtatott lapokból, a rádiókból és az internetes hírportálokról. A szervezők arra bátorítanak mindenkit, hogy regisztráljon, és vegyen részt közvetlen környezetének a szeméttől való megtisztításában, mert a személyes tapasztalat, a közösen végzett munka ereje, eredménye nemcsak látványos tisztaságot hoz, hanem jelentős lépés a környezet, a természet védelmében, ami ráadásul szemléletet is formál.

A szervezők tapasztalatból is mondják, hogy azok az emberek, akik személyesen is megtapasztalják, hogy a környezet szeméttől való megtisztítása nehéz munka, biztosan nem viszik az utcára, a falu szélére, az erdő aljára vagy a buszmegállóba a szemetüket, akkor sem, ha senki sem látja.

Tavaly országszerte szedtük az illegálisan lerakott szemetet, szinte mindenütt: utcán, parkokban, települések határaiban, folyók és tavak partján, sőt a speciálisan kiképzett szakemberek a vizek mélyét, a hegyek járhatatlan szikláit is megtisztították. Ugyanilyen széles körű összefogásra, ugyanilyen példamutatásra van szükség idén is, mert meg akarjuk mutatni mindenkinek, hogy egy tiszta, szép Magyarországon akarunk élni, és ezért teszünk is.

A TeSzedd! nap főszervezői a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft., a szervezésben és lebonyolításban együttműködő partner a Belügyminisztérium, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.