Autósok figyelem, sebesség ellenőrzés hete kezdődik

traffipaxoló rendőrökA héten fokozott sebesség ellenőrzéseket tartanak Európa mintegy 27 országában, Magyarországon csütörtöktől szombatig számíthatnak az átlagosnál aktívabb rendőri jelenlétre az autóvezetők.

Magyarországon augusztus 22-24. között (azaz csütörtök reggeltől szombat éjfélig) lesznek fokozott ellenőrzések. Az akció országos szintű, ennek megfelelően a fővárosban, valamennyi megyében és a gyorsforgalmi útjainkon egyaránt számítani lehet ellenőrzésekre. A három napos akcióban a rendőrség valamennyi működőképes sebességmérő készülékét beveti, az automata és a hagyományosnak tekinthető mobil eszközöket egyaránt.

A leállításos jellegű ellenőrzések során a rendőrség természetesen a gyorshajtók mellett a más szabályok ellen vétőkkel szemben is fellép, amennyiben a jogsértést észleli (pl. ittas vezetős, biztonsági öv használatának elmulasztása, mobil telefon használata vezetés közben stb.).

A sebességellenőrzések végrehajtásának első számú oka, hogy Európában a gyorshajtás a közutak ?legfőbb gyilkosa?, mely évente 8-10 000 áldozatot követel. Magyarországon a közúti balesetek mintegy egynegyedének a hátterében a gyorshajtás áll. A halálos balesetek vonatozásában ez az arány még magasabb: 40% körüli!

A kifejezetten a sebességmérésre koncentráló akció egyébként nem példa nélküli, a TISPOL (European Traffic Police Network, vagyis Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) idén már hatodszor szervez hasonlót, és további hármat terveznek még 2013-ban.

Forrás: baleset-megelozes.eu