Tömegbaleset történt Ócsa és Gyál között

m5 baleset 2Az M5-ös autópályán a péntek kora reggel történt tömegbaleset három halálos áldozata mellett 30 ember sérült meg, 17 közülük súlyosan – közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Győrfi Pál  elmondta, hogy a riasztás után három mentőhelikoptert, egy speciális tömegbaleseti egységet, egy gyermekrohamkocsit és 15 mentőkocsit indítottak a helyszínre, további mentőkre nem volt szükség, a harmadik helikoptert vissza is hívták.
A balesetben három felnőtt a helyszínen meghalt, 17 súlyosan megsérült. További 13 ember, köztük négy gyerek könnyebb sérüléseket szenvedett. A sérülteket jellemzően végtagtöréssel, fej-, mellkasi és hasi sérülésekkel vitték a fővárosi Merényi Gusztáv Kórházba, az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetbe (OBSI), a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjába (a korábbi Honvédkórházba), valamint a ceglédi kórházba.

A katasztrófavédelem Pest megyei szóvivőjének tájékoztatása szerint   5 óra 15 perckor történt a baleset, amiben egy kamion, három mikrobusz és öt személyautó karambolozott. Spitz Alexandra elmondta, hogy a mikrobuszokban ülők közül hármat és a kamion sofőrjét a Dabasról és Budapestről kiérkező tűzoltóknak ki kellett vágniuk a járművekből. Az MTI fotói szerint a kamion bolgár rendszámú volt.

A tehergépjármű-forgalmat már Lajosmizse közelében leterelik az M5-ös autópályáról az 5-ös út felé a tömegbaleset miatt – közölte a rendőrség honlapján a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság. A közlekedést az ócsai lehajtónál a 4603-as úton keresztül a 4-es és 5-ös út felé terelik le a rendőrök. A pályazár miatt már az autópálya Csongrád megyei szakaszán is torlódásra kell számítani.

 Az alternatív útvonalakon is megnövekedett forgalomra kell számítani a térségben.

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

m5 baleset 1

m5 baleset 3m5 baleset 4
m5 baleset 5
m5 baleset 2

Átmeneti szállást biztosítanak az M5-ösön rekedteknek Gyálon

Húsz ember érkezett az M5-ös autópályán kora reggel történt tömegkarambol helyszínéről a gyáli közösségi házba, az ott kialakított krízisközpontban most tekintik át a további teendőket ? közölte a Gyáli Járási Hivatal vezetője péntek délben az MTI?vel.  Babák László tájékoztatása szerint a balesetben érintettek – a tömegkarambolt sértetlenül átvészelők – közül román, moldovai és orosz állampolgárokat vittek a közösségi házba, ahol egyelőre kávéval és vízzel kínálták őket, illetve tisztálkodásra is van lehetőségük.

A hivatalvezető úgy tudja, hogy több ember érkezése már nem várható, ám a húsz rászorulóból valószínűleg öten ? hatan éjszakára is maradnak. A végleges létszámtól függően a város egy másik intézményében oldják majd meg az elszállásolásukat. Természetesen a hosszabb időre segítségre szorulók meleg ételt is kapnak ? tette hozzá Babák László.

A Pest megyei kormányhivatal délelőtt közleményben tudatta az MTI?vel, hogy Tarnai Richárd megyei kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke azonnali intézkedéseket hozott az M5-ös autópályán történt tömegbalesetben érintettek megsegítésére. A kocsisorban rekedt embereknek ásványvizet osztanak, azoknak pedig, akik nem tudják folytatni az útjukat ? például azért, mert a balesetben roncsolódott az autójuk ? a gyáli közösségi házban alakítottak ki pihenőhelyeket

A helyszínelést a rendőrség 2013. augusztus 30-án 13 óra 45 perckor befejezte, az M5-ös autópályán az ócsai és a gyáli kihajtók között ismét megindult a forgalom.