Rezsicsökkentés 3.0

rezsi gáz áramA fűtési szezon kezdetével 11,1 százalékkal csökken a villamos energia, a gáz és a távfűtés ára.

Már a nyáron biztosra lehetett venni, hogy az idén újabb díjcsökkenés lesz a vezetékes energiaszolgáltatásban. A Magyar Energia Hivatal elnöke mellett a kormány témában érintett vezető politikusai is mind tettek olyan nyilatkozatokat, amelyek az őszi, újabb 10%-os energia-díjcsökkentést vetítették előre. 
Rogán Antal az MTI tudósítása szerint a mai visegrádi kihelyezett ülést követően számolt be arról, hogy az újabb rezsicsökkentés vagy október 15-én, vagy november 1-jén lép hatályba, amelynek mértéke 11,1%-os lesz. Hozzátette, ezzel a lépéssel a tavaly decemberi árakhoz képest az áram, a gáz és a távhő ára összesen 20 százalékkal csökkenhet idén decemberre. 
A sajtótájékoztatón Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője arról a döntésről számolt be, amely szerint kiszélesítik a gyermekek utáni adókedvezményt, így azt a jövőben nemcsak a személyi jövedelemadóból, hanem a járulékból is le lehet majd vonni, segítve ezzel a kis jövedelmű, gyermekes családokat. Szavai szerint mindez körülbelül 260 ezer családnak könnyíti majd meg a helyzetét, és ezzel összesen mintegy 50 milliárd forint marad a családok zsebében.

Politika, gazdaság

rezsiPolitikai szempontból a rezsicsökkentés egyértelmű sikerként könyvelhető el eddig, a közvélemény-kutatások több százalékpontos emelkedést mértek a kormány támogatottságában az akcióhoz köthetően. Amennyiben figyelembe vesszük, hogy vezető kormány-tisztségviselők korábban számos esetben 30%-os vágást emlegettek, akkor könnyen elképzelhető, hogy a 2014-es tavaszi választások előtt még egyszer mérséklődnek majd a díjak. Hogy mennyire fenntartható és hatékony egy ilyen típusú rezsicsökkentési akciósorozat egy olyan országban, amely meghatározórészt külső energiahordozók behozatalára szorul, abban az iparági és gazdasági szakértők vélekedése megegyező: semennyire. 

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint a rezsicsökkentés hatására az infláció az év végére 1 százalékra, vagy akár az alá is fog csökkenni. Hozzátette: mivel a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók béremelése miatt arra lehet számítani, hogy az év végén tovább fog gyorsulni a bérkiáramlás, e két hatás együtt akár 5-6 százalékos reálbér-növekedést idézhet elő az év utolsó hónapjaiban. Véleménye szerint mindezek alapján szinte biztosra vehető, hogy a fogyasztás növekedése is gyorsulni fog az év vége felé.  Az érintett cégekre nézve ugyanakkor negatív hatással lesz a szolgáltatási díjak újabb csökkentése, ennek hatására beruházások maradhatnak el az energiaszektorban, ahol már most is “padlón van” a beruházásállomány – vélekedett az elemző. 

Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint is 1 százalék alatti infláció alakulhat ki a jövő év elejére, ez azonban véleménye szerint csak átmeneti lesz. Hozzátette, hogy a rezsicsökkentés mellett az alapvető élelmiszerek áfájának tervezett csökkentése is mérsékli az inflációt. 
Az elemző ugyanakkor hiányolta az energiaszolgáltatás árának csökkentése mögül azokat a gazdaságossági számítások, amelyek megerősítenék, hogy mindez nem veszélyezteti a szektor stabilitását és működését. Kiemelte: olyan fontos szektorról van szó, amelyik befolyásolja sok más iparág működését is. 

Ettől függetlenül politikailag nagyon értékes eszköznek tűnik a rezsicsökkentés, amelynek politikai hatékonyságára már a térség más országaiban is kezdenek ráérezni.