Az összes adósságot átvenné az állam?

A maradék adósságot is átvállalnák a településektől  – heteken belül érdemi döntés születhet, ami egy teljesen új önkormányzati rendszer alapját jelentheti.

Alaposan mérlegeli a kormány, hogy a települések fennmaradó adósságállományát is átvállalja 2014. január elsejével – jelentette be pénteken a hódmezővásárhelyi közgyűlésen Lázár János, Miniszterelnökséget vezető államtitkár a delmagyar.hu cikke szerint. A honlapon olvasható tudósítás szerint a politikus elmondta, heteken belül érdemi döntés születhet, ami egy teljesen új önkormányzati rendszer alapját jelenti.
“Nulla állapotot” érhet el minden településen az adósságállomány. A kormány tervei szerint minden városnak, községnek gazdasági, fejlesztési terve lesz a közeljövőben – idézte a hírportál az államtitkárt.

1 milliárd még Vecsés adóssága

A vecsési adósságátvállalással kapcsolatban Szlahó Csaba polgármester korábban elmondta, hogy 1 milliárd 392 millió forintot vállalt át a magyar állam a körülbelül 2,3 milliárdnyi teljes tartozásból.

Szlahó Csaba

Szlahó Csaba

Ez  úgy tevődött össze, hogy elsőként átvállalták a folyószámla hitelkeretet ami 200 millió forint, majd egy 500 millió forintos fejlesztési hitelből átvállaltak 420 millió forintot, továbbá az első kötvénykibocsátás alkalmából jegyzett 700 milliós svájci frank alapú kötvényből 773 millió forintot vittek el.

A teljes hitelátvállalás Vecsés esetében tehát azt jelentené, hogy az eddig átvállalt 1,392 milliárd forint után a fennmaradt közel 1 milliárdot is átvállalná az állam. A teljes hitelátvállalással nemcsak az 5000 lakos alatti kistelepülések, hanem minden község, város tiszta lappal indulhatna a 2014-es esztendőnek, amikortól – a kormány tervei szerint – 10 éves, hosszú távú gazdasági tervet kellene kidolgoznia minden városnak.

A Vásárhely24 információi szerint a megyei jogú városok 10 milliárdot kapnának – egyenként – melyből csak gazdaságfejlesztésre költhetnek a helyi cégeket, vállalkozásokat segítve. “Így szökőkút ebből nem épülhetne” ? fogalmazott az Lázár János államtitkár.