Szétbontják az utolsó Malév gépet, a Boeing 767-est

A 2008 óta Ferihegyen parkoló Boeing 767-est szétbontják és a még használható részeit alkatrészként értékesítik.

aeroplex

 

Megszületett a döntés az utolsó, hosszú ideje Ferihegyen parkoló utolsó Malév gép sorsáról. A HA-LHB lajstromjelű, Boeing 767-200ER repülőgép értékesítésre került, az új tulajdonos a még eladható alkatrészeit hasznosítja, így azokat kiszereltetik a repülőgépből és elszállíttatják Ferihegyről. A Malév utolsó, Ferihegyen megtalálható Boeing repülőgépe 2008. óta vesztegel az Aeroplex hangárhoz tartozó műszaki előtéren – írja az Airportal.hu.

A 767-200-as jelenlegi állapotában már nem repülőképes, az újbóli beüzemelése pedig nagyon drága lenne, emiatt is csak nagyon alacsony áron  lehetett repülési célokra értékesíteni. Néhány részegység, például a hajtóművek, a segédhajtómű, a hidraulika, a műszerek, a fékszárnyak, a kormányszervek és egyéb alkatrészek viszont még jelentős értéket képviselnek az repülőgépes piacon.

A repülőgépről már múlt héten pénteken eltávolították azokat a védő burkolatokat és takarófóliákat, amelyek a hajtóműveket, az ablakokat és a műszerek érzékelőit óvták meg a környezeti hatásoktól a hosszú tárolás alatt. Az AIRportal.hu információi szerint vasárnap pedig a segédhajtóművet (APU) is kiszerelték a Boeingből. Várhatóan a héten megkezdődik a General Electric által gyártott két hajtómű leszerelése is, amelyek a legnagyobb értéket képviselik. A repülőgép múzeumi megőrzése a magyar légiközlekedés értékeinek megmentéséért küzdő Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK) többszöri, kitartó tárgyalásai ellenére sem volt kivitelezhető. Az tulajdonos számára gazdaságilag értéktelen sárkányszerkezet sorsáról még nem született végleges döntés, arról folyamatos az egyeztetés az LKK-val és más társszervezetekkel. Bízunk abban, hogy legalább a repülőgép orr-részét és a függőleges vezérsíkot meg tudjuk menteni és méltó módon ki tudjuk majd állítani Ferihegyen ? mondta a portál részéről Samu Ádám.

LHBéla története címszavakban

1993. május 17-én érkezett Ferihegyre a Malév akkor legújabb Boeing 767-200ER típusú széles törzsű utasszállító repülőgépe. A nemzeti légitársaság második, HA-LHB lajstromú 767-200-asa akárcsak az első, egyenesen a Boeing gyárból, magyar megrendelésre, magyar igények szerint érkezik. Még ugyanebben a hónapban új fejezet vette kezdetét a Malév és a honi repülés történetében: beindul a hosszú távú járatok menetrendszerű üzemeltetése.

A történet 1993. május 29-én kezdődött, aznap szállt fel az első, Rómán keresztül New York-ba (Newark) tartó járat. A Malév Boeing 767-es páros közös pályafutása 2008. október 26-án zárult: Az utolsó New Yorki-i járat kora reggeli Ferihegyre érkeztével a légitársaság történetében végleg leálltak a szélestörzsű repülőgépek. LHBéla 15 évi szolgálat után nyugdíjba vonult. Rendezetlen tulajdonjogi és financiális háttere következtében új üzemeltetőre nem lelhetett. 2008 óta az Aeroplex Kft. hangárjának előterén tárolva várta sorsának jobbra fordulását.
forrás: Airportal.hu

(fotó: Harangozó Tamás)

(fotó: Harangozó Tamás)