Növekszik az illegális cigarettakereskedelem – csökken az adóbevétel

Egyre inkább növekszik az illegális cigarettaforgalom és erősödik a termelői dohány feketepiaca ? mondta a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke szerdán egy szakmai fórumon.

cigicsempészet

Bényei Illés szerint az utóbbi időben egyre többször fordul elő dohányültetvények megkárosítása, több alkalommal pedig a szárítókban lévő dohányleveleket is ellopták a tolvajok.  Az ellopott dohány a feketepiacon jelenik meg  ? jelentette ki a szakmai szövetség elnöke. A tolvajok a szárított dohány mellett az éretlen dohányleveleket is ellopják: egy éjszaka alatt akár több hektáros ültetvényt is letörhetnek, a már felfűzött leveleket pedig a szárítópajtákból tulajdonítják el.
Ez a dohány egyértelműen a feketepiacon landol, ami jelentős bevételkiesést okoz nemcsak a gazdáknak, hanem közvetve a cigarettagyáraknak és – a kieső jövedéki adó miatt ? az államnak is ? tette hozzá Bényei Illés. Jelezte: a magyar dohánytermelők a legális piac kiszolgálói, és hosszú távon elkötelezettek a szabályoknak megfelelő termesztés és forgalmazás mellett.

A termelői dohánylevél Szlovákiából, a késztermék pedig elsősorban Ukrajnából és Szerbiából érkezik illegálisan az országba. Sánta János, a Continental Dohányipari Zrt. elnöke az MTI kérdésére elmondta: a termelői dohány-feketepiac megerősödése rontja a fogyasztási dohány piacát, a becslések szerint országosan nagyjából tíz százalékkal fog csökkenni a legálisan eladott dohánytermékek mennyisége.
Szerződéses keretek között jelenleg mintegy 4700 hektáron zajlik dohánytermelés Magyarországon, ami 1000 hektárral kevesebb, mint öt évvel ezelőtt. Bényei Illés elmondta, a termelés jövőre az Európai Unió jóváhagyásával a jelenlegi feltételrendszerek mellett folytatódik, 2015-től viszont még bizonytalan az ágazat jövőképe.
A Vidékfejlesztési Minisztérium már elkezdte a dohánystratégiai program megtervezését, amely a jelenlegi színvonal fenntartása mellett annak bővítését célozza ? közölte a Madosz elnöke, hozzátéve, ez szükséges ahhoz, hogy a jelenleginél nagyobb területen legyen dohánytermelés Magyarországon. Az idei dohánytermés a becslések szerint átlag körüli lesz, bár a száraz időjárás nem kedvezett a növényeknek, és a termelők költségei is növekedtek az ültetvények kényszerű öntözése miatt. 2013-ban a tavalyihoz hasonló, 8 ezer tonnás betakarított dohánymennyiség várható, országosan 4822 hektárra kötöttek felvásárlási szerződést. Ebből 3300 hektáron Virginia, 1521 hektáron pedig Burley fajtájú dohányt termesztenek.

110 milliós fogás ma

Két csempésztől több mint 110 millió forint értékű cigarettát foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának nyomozói – közölte a szervezet sajtóreferense szerdán az MTI-vel.  Sári Bernadett elmondta, a pénzügyi nyomozók elől a napokban Beregsurány és Csaroda között az autóját hátrahagyva menekült el egy csempész, aki kocsijában nagy mennyiségű cigarettát szállított. Percekkel később egy ugyancsak nagy sebességgel száguldó teherautó érkezett az ellenőrzés helyszínére az úton, amelynek sofőrje a kukoricásba hajtott járművével. Ő is megpróbált elmenekülni, de elfogták. A két kocsiból több, mint 138 ezer doboz, különböző márkájú ukrán cigaretta került elő. A dohányárú jövedéki törvény alapján számított értéke meghaladta a 110 millió forintot.

Milliárdos adóbevétel kiesés

Erősen visszaesett idén júliusban és augusztusban a dohánytermékekből származó adóbevétel. A NAV adatai szerint 34 milliárd után idén mindössze 28 milliárd jött be júliusban jövedéki adóból a dohánytermékek után, augusztusban pedig csak 24 milliárd, pedig tavaly csaknem 36 milliárd forintot kaszált ezen az államkassza. Hasonló visszaesést látunk az áfabevételeknél is, tavalyhoz képest ötmilliárddal kevesebb folyt be a két hónap alatt.
Mivel adócsökkentés nem történt, nehéz a hatást nem a trafikrendszer bevezetésével magyarázni, főleg mivel a korábbi hónapok nem mutatnak hasonló visszaesést. Korábban már többen figyelmeztettek, ha drasztikusan lecsökkentik az árusítóhelyek számát és növelik a kiskereskedők árrését, abból a fekete piac profitál majd, a közös kasszából pedig hiányzik majd a pénz.
Suller György Attila, a NAV vám- és jövedéki szóvivője ugyanakkor figyelmeztet, a trafikok megnyitását követő időszakról illetve a trafiktörvény jövedéki bevételekre gyakorolt hatásáról messzemenő következtetéseket még korai levonni. Szerinte erről legkorábban egy év elteltével lehet valós képet kapni.