Fokozottan ellenőrzik a kerékpárosokat Vecsésen

Vecsés Város Önkormányzata 2013. szeptember 15 ? október 15. között figyelem felhívó akciót szervez a Vecsési Rendőrőrssel közösen. Elsősorban a kötelező tartozékok meglétére, illetve a szabálytalanul közlekedőkre figyelnek majd a hatóság emberei.

kerékpár ellenőrzés

Az akció keretén belül a rendőrség munkatársai igazoltatják a kerékpárosokat és ellenőrzik a bringák kötelező tartozékait, esetleg a bukósisak használatát, valamint ki hajt ittas vagy bódult állapotban. Amennyiben szabálytalanságot észlelnek figyelmeztetésben részesítik a kerékpárosokat. Az akció során a közterület-felügyelelet munkatársai első-hátsó lámpákat és láthatósági mellényt osztanak majd ki a két kerékkel közlekedőknek az Önkormányzat támogatásával.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy nem mindenki van tisztában, milyen feltételei vannak a városi és országúti kerekezésnek. A kerékpárosokat leginkább az irányváltoztatásra és a jármű kivilágítására vonatkozó szabályok megszegéséért büntetik meg a rendőrség munkatársai. Szabályszegésért maximum 30, de komolyabb szabálysértésekért akár 150 ezer forint bírság is járhat.

KRESZ szerint  kötelező a kerékpárunkra szerelni a következő eszközöket, bármelyik hiánya szabályszegésnek minősül.

Kötelező tartozékok:

kisokos-kresz-tartozek_0

forrás: kerekparosklub.hu

A nem kötelező, de javasolt kiegészítőket is felsorolja a KRESZ.

  • A pedálon és a küllők között borostyánsárga színű prizmák.
  • Karos szélességjelző prizma.
  • Visszapillantó tükör.
  • Sárvédő

Mit kell még tudni a kerékpáros közlekedéssel kapcsolatban?

  • Kerékpársávból balra kanyarodni tilos! Balra kanyarodáskor félre kell állnunk, majd merőlegesen áthaladni az úttesten.
  • Nyitott kerékpársáv esetén kanyarodhatunk balra, ez esetben el kell hagyjuk a sávot és az autók számára fenntartott részen haladni.
  • Az egyirányú utcákban, illetve a mindkét irányból behajtani tilos tábla hatálya időnként nem vonatkozik a kerékpárosokra. Ilyenkor kiegészítő táblával jelzik ezt.
  • Abban az esetben, ha engedélyezett a kerékpározás az egyirányú utcában, szigorúan az utca jobb szélén kell haladni!
  • Járdán tilos kerékpározni! Két kivétel van. Az első: Mivel a 12. évnél fiatalabb gyerekek főútvonalon még nem kerékpározhatnak, ezért ők haladhatnak a párhuzamos járdán, legfeljebb 10 km/h sebességgel. A másik kivétel: lakott területen levő olyan úton, ahol az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan, közlekedhetsz a járdán. De csak a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel.

 

A városi akció befejeztével, október 15-e után a rendőrség tovább folytatja a kerékpárosok ellenőrzését a városban, de ekkor már a jogszabályban meghatározott szankciókkal sújtják a szabálytalanul közlekedőket – olvasható az önkormányzat közbiztonsági és környezetvédelmi osztályának közleményében.