Sok a hibás, regisztrálatlan kutyachip

Bár nőtt a chippel ellátott kutyák száma a januárban hatályba lépett szabályozás óta, az állatvédők a mentett kutyáknál sok esetben találkoznak olyan transzponderrel, amelynek azonosítószámához nem tartoznak az országos állatnyilvántartó rendszerben tulajdonosi adatok.

mikrochip kutya

Január elsejétől minden négy hónapnál idősebb kutyába kötelező azonosító mikrochipet helyeztetni, amely révén azonosítható a kutya gazdája. Az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentő szakembereinek tapasztalata szerint bár nőtt a chippel ellátott kutyák száma, gyakran a mikrochip azonosítójához nem tartozik tulajdonosi adat, amelyet az állatorvosnak kellene rögzítenie a transzponder behelyezésekor – áll az állatvédők  közleményében.

Ha nincs chip a bírság több tízezer lehet

Januártól az azonosítóchip nélküli kutyákat az állatorvosok nem látják el. A mikrochip néhány ezer forintos egyszeri költségét sokan meg szeretnék spórolni, ezért állatukon a kötelező veszettség elleni védőoltás beadatását, a féregtelenítést, az egyéb kezeléseket is elkerülik. Így az állatok védtelenekké válhatnak az emberre is veszélyes betegségekkel szemben. Akit rajtakapnak egy esetleges ebösszeíráskor a mulasztáson, akár 45 ezer forintos állatvédelmi bírságra is számíthat – figyelmeztetnek az állatvédők.

A nagyjából rizsszem méretű chip beültetése látszólag alig különbözik egy egyszerű védőoltás beadásától: a szerkezetet a nyak bal oldalán, a bőr alá helyezik. A transzpondert tartalmazó kapszula szövetbarát anyagból készül, ezért nincs káros hatással az állat szervezetére.

Vecsés területén az állatok védelméről  és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény(továbbiakban: Átv.) 42/B. §-a alapján került sor idén két alkalommal is az ebek összeírására a jogszabályban meghatározott adattartalommal. A települési önkormányzat az ebösszeírás alapján az ebtartók által szolgáltatott adatokról helyi elektronikus nyilvántartást köteles vezetni, az állat tulajdonosa, tartója és más ebrendészeti és állatvédelmi feladatainak hatékony ellátása céljából.

Az eb tulajdonosa, vagy az eb tartója az ebösszeíráskor köteles az adatlapon feltüntetett adatokat a települési önkormányzat rendelkezésére bocsátani.  Az Átv. 43. §  (1) bekezdésében foglaltak alapján, aki tevékenységével vagy mulasztásával az állatok védelmére, kíméletére vonatkozó jogszabály előírását megsérti, vagy annak nem tesz eleget, harmincezer forint állatvédelmi bírságot köteles fizetni. Vecsés Város Önkormányzat  az ebösszeírás adatai alapján jelenleg nem tervezi az ebrendészeti hozzájárulás bevezetését.