Indul a fűtési szezon! Ennyiért vizsgálják át a rendszert!

A napokban igazi őszi idő köszöntött ránk, így a legtöbb háztartás már a fűtés beüzemelését tervezgeti szerte az országban. Mielőtt azonban feltekernénk készülékeink hőfokszabályzóit, számba kell vennünk a fűtés indításával kapcsolatos teendőket. 

gázkazán

A gáz fűtőkészülékek műszaki, biztonságtechnikai átvizsgálása 3 ezer forinttól indul, nem érdemes azonban ezt az összeget megspórolni. A nemtörődömség könnyen balesettel is végződhet.Az egyes gáz fűtőkészülékek indításával összefüggő feladatokról a Tigáz Zrt. adtak felvilágosítást a péncentrum.hu-nak:

Milyen feladataik, kötelezettségeik vannak a fogyasztóknak mielőtt újra igénybe vennék a szolgáltatást?

Minden esetben meg kell vizsgálni, hogy a gáz fűtőkészülékeket biztonságosan lehet-e üzemeltetni. Meg kell vizsgálni a légellátási feltételeket (pl: nincs-e eltakarva a szellőzőnyílás), a füstgáz elvezetés biztonságos feltételeit (pl. füstcsövek megfelelően vannak-e rögzítve, a kéményvizsgálat érvényességi időn belül van-e). El kell távolítani a fűtőkészülék 1 m-es környezetéből minden éghető anyagot. Évente legalább egyszer célszerű a fűtőkészüléket gázszerelő szakemberrel felülvizsgáltatni, aki többek között megvizsgálja az égő megfelelőségét, azt szükség esetén kitisztítja, ellenőrzi a biztonsági elemek működőképességét, továbbá megvizsgálja, hogy nincs-e szivárgás a készüléknél. Zárt égéstermék elvezetésű gázkészülékeknél szakemberrel ellenőriztetni kell az égéstermék elvezető rendszer szabad átjárhatóságát, mivel kialakítása miatt esetenként (főleg ha nyáron nem használják meleg víz termelésre) rovarok költözhetnek bele.

Az egyes gáz fűtőrendszerekre lebontva pontosan milyen feladatoknak kell megelőznie az újbóli beüzemelést?

Elsőként ellenőrizni kell vizes fűtési rendszereknél, hogy mind az előremenő, mind a visszatérő ágban levő elzáró szerelvény nyitott állapotban legyen, mert ellenkező esetben gőzrobbanás következhet be. Nyitott rendszerű központi fűtési rendszereknél ellenőrizni kell a tágulási tartályban a vízszintet, amennyiben szükséges vizet kell tölteni a rendszerbe. Ha a tágulási tartály fagyveszélyes helyen van, akkor gondoskodni kell a megfelelő hőszigetelésről. Zárt fűtési rendszereknél ellenőrizni kell a nyomást a rendszerben, ha az alacsony, akkor a gázkazán gépkönyvében / kezelési utasításában szereplő értékre kell megemelni. Fontos ellenőrizni a keringető szivattyú működését is, mivel ha hosszú ideig áll, akkor megszorulhat és ez akár a tönkremenetelét is okozhatja. El kell végezni a fűtési rendszer légtelenítését is. Konvektoros fűtésnél az égéstermék elvezető 1 m-es környezetéből az éghető tárgyakat el kell távolítani. Ha a radiátorokra a függönyök ráérnek, vagy azokat eltakarják, akkor a függönyöket ki kell cserélni olyan hosszúságúra, hogy a radiátor fölött legalább 30 cm-s függőleges távolságra legyen a végük. Ellenkező esetben a meleg levegő csak nagyon nehezen tud eltávozni a függöny mögötti térből és emiatt romlik a fűtés hatékonysága. Konvektorok esetében hasonlóképpen kell eljárni, mert itt viszont tűzveszélyt is okozhat a készülékre lógó függöny.

Mi az, amit a fogyasztók saját maguk is le tudnak ellenőrizni, el tudnak végezni?

A környezeti feltételeket általában le tudják ellenőrizni, a többi ellenőrzési feladatot célszerű szakemberre bízni.

Az egyes fűtési rendszerek esetében mely feladatokhoz ajánlott szakember segítségét igénybe venni?

A gázkészülékek belső ellenőrzését, javítását csak arra feljogosított gázszerelő végezheti el. A fűtési rendszerek vizsgálatához, működés próbájához és ellenőrzéséhez túlnyomórészt speciális szerszámok, eszközök szükségesek, ezért itt is célszerű szakember segítségét igénybe venni.

Milyen problémák adódhatnak a hosszú állást követően? Melyek a leggyakoribbak? Milyen problémákkal, veszélyekkel járhat ez?

Konvektoros fűtésnél az égéstermék elvezetőnél elhelyezett éghető tárgyak szoktak tüzet okozni, ezért fontos eltávolításuk. Több esetben történik gőzrobbanás főleg vegyes tüzelésű központi fűtéseknél a kazán után elhelyezett elzáró szerelvények zárt állapota miatt. A gőzrobbanás végzi a legnagyobb pusztítást. A mellékhelyiségekben elhelyezett állókazánok gázégője nyáron könnyen beporosodik emiatt az égés tökéletlen lesz és ez könnyen balesethez vezethet azon túl, hogy jelentős hatékonyság romlást eredményez. A pókok ősszel sok esetben beköltöznek a konvektorokba és az állókazánokba, ezért sok esetben a gyújtólángot nem lehet meggyújtani.

Karbantartás nélkül mennyivel csökkenhet az egyes fűtőkészülékek hatásfoka?

Rendszeres karbantartás nélkül 5-30% közötti hatásfokromlás is előfordulhat.


3 ezer forinttól indul egy műszaki, biztonságtechnikai átvizsgálás

Bár a műszaki, biztonságtechnikai átvizsgálás magánszemélyek esetén csak öt évente kötelező, nem árt azonban minden fűtési szezont előtt szerelőt hívni. Nem tudhatjuk ugyanis, a rendszer használaton kívülisége milyen hatást gyakorol önmagára. Lehetnek ebből adódóan olyan meghibásodások, melyek csak a bekapcsolás után derülnek ki. Egy átlagos átvizsgálás 2,5-3 ezer forinttól indul, s a végső ár függ a helyszín távolságától, a berendezés típusától, elhelyezkedésétől és hozzáférhetőségétől, és nem utolsó sorban az esetlegesen feltárt hibák javításától is. Az rendszeresen karbantartott készülékek esetén viszont a tapasztalatok azt mutatják, a tulajdonosoknak csak ritkán kell mélyen a zsebükbe nyúlni.