Pest megyében több mint 40 kormányablak nyílik

Kormányhatározat szerint Szigetszentmiklóson 4 milliárdos járási centrum létesülhet, s még idén kormányablakot is kialakítanak a településen, Váchoz és Vecséshez hasonlóan mesélte a Rádió Orient vendégeként Rosdy Tamás, a Pest Megyei Kormányhivatal főigazgatója.
fővárosi kormányablakok százezredik ügyfelének köszöntése
?Pest megye 18 járása közül Szigetszentmiklós kapta meg a lehetőséget, hogy mintaprojektként működjön? – közölte a főigazgató. Kormányhatározat született arról, hogy Szigetszentmiklósi Járási Hivatal négymilliárd forintos állami ingatlanberuházással járási centrumot fog kialakítani. Itt a nemrég átadott tatabányai járás irodakomplexumához hasonló módon a hivatal összeköltözik a kerületi ügyészséggel, a járási bírósággal és a városi rendőrkapitánysággal, ezen szervek méltó elhelyezést biztosítva.
Egyelőre a többi Pest megyei járást nem érinti a projekt. A legutóbbi szigetszentmiklósi járási értekezlet két kiemelt témája elsősorban az okmányirodákat és a kormányablakokat érintette: a gyors és hatékonyabb ügyfélkiszolgálás mellett fontos tényező a kedvesség is. ?Sokszor esik a hivatalnok abba a hibába, hogy bár segíti az ügyfelet, elvégzi a feladatát, de azt a kis többletet nem teszi hozzá, ami minőségében sokat emelne a munkáján? – fejtette ki Rosdy Tamás – ‘Az ügyfélnek éreznie kell, hogy nem megtűrt személy a rendszerben, hanem érte van az államigazgatás.’Pest megyében több mint 40 kormányablak lesz a folyamat lezárultával. Ebben az évben 4-5 új kormányablak létesül, Szigetszentmiklóson, Vácott és Vecsésen. A közigazgatási reform látható eredményét a kormányhivatalok integrált ügyfélszolgálati irodái közvetítik, rövidesen 2600 új ügykörrel foglalkoznak a kormányablakok. A jogalkotó szándéka, hogy a jövőben az államigazgatás a kormányablakokra támaszkodjon, s az ügyfél számára az igazgatás végpontjaként működjenek – hangzott el az interjú során.A kormányhivatalok nem csak a lakossági ügyekért, de kiemeltnek számító ? munkahelyet teremtő, GDP-növelő beruházásokat előkészítéséért is felelnek. Utóbbiak adminisztrációja, engedélyeztetése jóval gyorsabban, halad, mióta az államigazgatási szervek integrálódtak, a fontos fejlesztéseket pedig kijelölt kormányhivatalok és kormánymegbízottak kezelik – mutatott rá a főigazgató.Rosdy a tanyavilág fejlesztésére is kitért a beszélgetés során: mint ismert, Pest megye délkeleti régiójában, Nagykáta, Cegléd és Nagykőrös vidékén nagy kiterjedésű, infrastruktúra szempontjából elmaradott tanyavilág húzódik. Az itt élők felzárkóztatása lassú és költséges folyamat, a Nagykátán véghezvitt villamosítási projekt viszont más régiókban mintaadó is lehet – vélte a Rádió Orient vendége. A kormányhivatal és a járások a távolabbi kistelepülések számára az államigazgatást ügysegédek útján teszik megközelíthetővé, Fót, Galgamácsa, Erdőkertes és Dány településeken már működik az ügysegédi hálózat.
OrientPress Hírügynökség

A vecsési kormányablak
Korábban már beszámoltunk róla, hogy Vecsés legforgalmasabb helyén, a Market Central területén már épül a vecsési kormányablak. A polgármester a legutóbbi testületi ülésen elmondta, hogy a bérleti díjat (havi mintegy bruttó 150.000,- Ft-ot) Vecsés város mint járási körzetközpont vállalja, míg a közös költségeket, a rezsidíjakat és az iroda kialakításának költségeit a Kormányhivatal fizeti. Szeptember 16-án a Market Central átadta az irodának kijelölt helyiséget. A tervek szerint a kormányablak még ebben az évben fogadni tudja az ügyfeleket.