Jönnek az éjszakai fagyok

Száraz, hideg levegő árasztja el a következő napokban térségünket, a hét közepétől hajnalonként többfelé fagyhat.

ősz

A déli, délnyugati országrészben helyenként30-40 mm csapadékot okozó légörvény távolodásával a hét közepére észak, északkelet felől egyre szárazabb, de hideg, sarkvidéki eredetű légtömegek árasztják el hazánkat, így október első napjaiban többfelé megjelennek az éjszakai fagyok – olvasható az idokep.hu heti előrejelzésében.

Kedden elsősorban még a délkeleti országrészben számíthatunk kisebb esőre, miközben északon, északnyugaton már kisüt a Nap, és errefelé viszonylag kellemesen, 17-18 fok körül alakulhat a csúcshőmérséklet, míg a borongós, késő délutánig csapadékos délkeleti területeken továbbra is csak 11-12 fok várható a legmelegebb órákban.

Szerdán megélénkülő, keleten, északkeleten olykor megerősödő északi, északkeleti széllel egyre hidegebb levegő zúdul be az országba, így bár a változóan felhős ég mellett már több-kevesebb napsütésben mindenhol részünk lesz, de délután így is csak 15 fok köré emelkedik a hőmérséklet, hajnalban pedig a derültebb, szélcsendes északi völgyekben már előfordulhat néhol gyenge fagy.

Az érkező hideg levegő csütörtökre jut nyugalomba térségünkben – fagyzugos, szélvédett helyeken már ekkor is előfordulhat -3, -4 fokos fagy a hajnali órákban -, így elsősorban péntekre és szombatra virradóra kell többfelé fagypont alatti minimum-hőmérsékletekre számítani. Általában -1, -3 fok körüli értékek lesznek jellemzőek, de az Északi-középhegység fagyzugos, szélvédett völgyeiben akár -5, -7 fok is előfordulhat, így könnyen új hőmérsékleti minimum-rekordok születhetnek. Ideje lesz tehát a szabadba kihelyezett növényeink, virágaink számára melegebb helyet biztosítani! Napközben is a sok napsütés ellenére hűvös idő várható, a maximumok mindenhol 15 fok alatt maradnak.

Enyhülésre legkorábban a hét végétől számíthatunk.