Vagyongazdálkodási roadshow indul az önkormányzatok számára

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. országos vagyongazdálkodási roadshow-t indít, melynek során az önkormányzatokat tájékoztatja az ingyenesen tulajdonba adható ingatlanok eljárásrendjéről. A sajtótájékoztatón Szlahó Csaba Vecsés polgármestere is beszámolt a városnak átadott terület fejlesztési terveiről.

Az Országos Vagyongazdálkodási Roadshow célja, hogy a képviselő-testületek tisztán lássák az ingyenesen tulajdonba adható ingatlanok és ingóságok kérvényezésének folyamatát. Az önkormányzatok emellett információt kaphatnak az őket érintő aktualitásokról, többek között a műemléki felújításokról is. Az október 4-én induló rendezvénysorozat állomásain előadást tart az MNV Zrt. vezetősége, a megyei kormányhivatalok kormánymegbízottai, valamint a társaság regionális területi irodáinak a vezetői.

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a hétfői budapesti sajtótájékoztatón hangsúlyozta: 2010-ben jelentős változás kezdődött az állami vagyongazdálkodásban, kimondták a privatizációs folyamat lezárását és megteremtették a jogi lehetőséget az állami jelenlét erősítésére a stratégiai vállalatokban azért, hogy a piaci folyamatokra hatással lehessenek. Elmondta: az elmúlt 2,5 évben az állam 21 milliárd forint értékben adott át ingatlanokat az önkormányzatoknak és a tervek szerint az idén további 8 milliárd forint értékben lesz ilyen juttatás. Az állam az önkormányzatoknak olyan vagyonokat ad át, amelyek beruházásokhoz, fejlesztésekhez, a helyiek életminőségének javításához szükségesek.

forrás: kormany.hu

Az állami vagyongazdálkodás eddigi sikereiről szólva a nemzeti fejlesztési miniszter beszámolt arról, hogy olyan jelentős rekonstrukciós projekteket indítottak – például a Várbazár, a Kossuth tér, a stadionok megújítása – amelyekre korábban nem került sor, átszervezték a közösségi közlekedést, működtetik a nemzeti eszközkezelőt.

Az állam és az önkormányzatok közötti együttműködés kapcsán Németh Lászlóné kitért arra, hogy az állam az önkormányzati adósság konszolidációjával lehetőséget ad a további fejlesztésekre, dolgoznak a ppp-konstrukciók kiváltásán és az érintett hányad önkormányzati tulajdonba adásán, a megyei jogú városokkal pedig megállapodtak a helyközi közlekedés finanszírozásáról. Németh Lászlóné szerint az önkormányzatok számára átadott tulajdon az állami vagyonkezelő számára is költséghatékonyabb gazdálkodást tesz lehetővé, és reméli, az önkormányzatok és az állam együttműködésében még további lehetőségek lesznek.

Halasi Tibor, a MNV Zrt. igazgatóságának elnöke azt hangsúlyozta, hogy a rendezvénnyel a vagyonkezelő kilép az irodából: a cég vezetői előadást tartanak az érintett területek önkormányzati vezetőinek, illetve a meghívott partnereknek. 
 Az MNV Zrt. igazgatóságának elnöke rámutatott arra, hogy 2010-ben átfogó szervezeti átalakítást hajtottak végre, ügyfélbarát szolgáltatást alakítottak ki, és a partneri párbeszédet erősítették. A road-show megrendezésével pedig a vagyonkezelő be kívánja mutatni, hogy az állam is tud jó gazdája lenni a tulajdonnak.
Márton Péter, az MNV Zrt. vezérigazgatója beszámolt arról, hogy felmérésük szerint az önkormányzatok aktívabb, közvetlenebb kapcsolatot igényelnek az állami vagyonkezelőtől. Rendezvényükkel szeretnék elérni, hogy az ország számára még hatékonyabban tudjon működni az átadott vagyon. Marjay Gyula, az MNV Zrt. ingó- és ingatlanvagyonért felelős főigazgatója elmondta, hogy 2012-ben 140, 2013-ban 103 ingatlan átadásáról született döntés.

Szlahó Csaba, Vecsés polgármestere beszámolt arról, hogy harminc éve húzódó ügyet zártak le akkor, amikor a repülőtérhez közel lévő állami ingatlan ismét a város kezelésébe került. Az időközben jelentős gazdaságfejlesztésen átment terület  25 százaléka továbbra is állami tulajdon maradt, 75 százaléka a városunké lett az ingyenes állami vagyonátadás révén, szigorú feltételek mellett. Ezen a  területen közpark és játszótér épül hamarosan.

szpark3

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a város több mint egy hektárnyi, értékes területtel gazdagodott, amely a város leginkább fejlődő részén található, a Wass Albert utcában. A közeli főváros vonzereje miatt sok az itt letelepedő új lakos, a közelben házak tucatjai épültek az elmúlt években.
A többnyire fiatal, többgyerekes családokra tekintettel a telek egy részén játszóteret, szabadidős foglakozásokra alkalmas sportsarkot alakítanak ki a jövőben. A telek másik részét szálloda bővítésére használják fel, és az elképzelések szerint egy vállalkozásfejlesztési központot is kialakítanak a helyi gazdasági élet fellendítésének megkönnyítésére. Az önkormányzat első lépésben egy ügyességi pályát szeretne kialakítani még ebben az évben a Wass Albert utca melletti területen.