Jelzőlámpa-akkumulátorokat loptak Pest megyében

Több mint húsz jelzőlámpa-akkumulátort loptak el Pest megyében az utóbbi egy hónapban, 2,5 millió forint értékben. A károkozás mellett az elkövetők a közlekedők testi épségét is veszélyeztetik -közölte Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője.

jelzőlámpa

Illusztráció

A megyében jelenleg több helyen is folynak csatornaépítési munkálatok, amelyek biztosítása lámpázás nélkül gyakorlatilag megoldhatatlan ? közölte a szóvivő. A lámpák általában félpályás útzár mellett nyitott munkaárkokat védenek, és elsősorban a munkaidőn túli, illetve az éjszakai forgalom biztosítását szolgálják. A jelzőberendezéseket minden esetben akkumulátorral működteti a forgalomtechnikai feladatokat ellátó közútkezelő, és a jelzőberendezések működésképtelensége az éjszakai órákban kritikus helyzetet teremt.
A lopások döntő többsége Tóalmás, Mende, Szentmártonkáta, Nagykáta, Sülysáp, Úri, Tápióság, Pécel, Isaszeg, Bénye és Szentlőrinckáta térségében történt.

A társaság tapasztalata szerint bárhol helyeznek el a szakemberek ideiglenes jelzőlámpát a megyében, szinte biztosan ellopnak belőlük néhány akkumulátort – mondta Pécsi Norbert Sándor. Kitért arra, hogy a további lopások megelőzéséért az új beszerzésű akkumulátorokba nyomkövető rendszert építenek be, illetve az egységek külső borítására beégetik a tulajdonos Magyar Közút nevét.
A szóvivő hozzátette: azt kérik a lakosságtól, önkormányzatoktól, hogy fokozottan figyeljék az ilyen berendezések környékét, a polgárőrséget és a hatóságokat pedig arra kérik, sűrűbben ellenőrizzék ezeket a helyszíneket a belterületi szakaszokon.