Százmilliós adócsalással vádolnak egy a vecsési férfit

A Somogy Megyei Főügyészség az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy vecsési férfi ellen.

Illusztráció

Illusztráció

A férfi egy siófoki cég tulajdonosának szóbeli megbízása alapján a cég nevében cukor nagykereskedelmi tevékenységet folytatott. Ő kutatta fel a szállítókat és a vevőket,  intézte a költségszámlák beszerzését, a pénzkezelés is az ő kezében összpontosult, a könyveléshez és az adóbevalláshoz szükséges számlák, okiratok körét ő határozta meg.

A vádlott a Kft. nevében ismeretlen szállítóktól szerezte be a cukor-, illetőleg az étolaj termékeket számla nélkül. Az árubeszerzés költségeit ezért egy fantomcég, mint szállító nevében kiállított fiktív számlákkal igazolta le. A vádlott a fiktív számlákat a Kft. könyvelésében beállította, és azokat a könyvelőhöz elküldte, ezáltal a fiktív számlák felhasználásával készíttette el az adóbevallást is, ezzel a cég általános forgalmi adó, társaság adó és különadó fizetési kötelezettségét csökkentette. A férfi által kiállíttatott 156 darab fiktív számlát az adóbevalláshoz felhasználták, és ezáltal a cég adófizetési kötelezettségét csökkentették összesen 125,5 millió forintot meghaladó összeggel 2009. évben.

A Somogy Megyei Főügyészség a vádiratban végrehajtandó szabadságvesztést, közügyektől eltiltást, pénzbüntetés kiszabását, valamint vagyonelkobzást kért a vádlottra.