November 4-től újabb kék busz jár Vecsésre

2013 november 4-től új autóbuszjáratokat vezet be a Budapesti Közlekedési Központ. A 236-os járat érinti Vecsést is a Market Central a járat egyik végállomása. A buszjárathoz új megállókat alakítottak ki a pestszentlőrinci szakorvosi rendelőintézetnél is. A busz Vecsésen megáll az Üllői út végén a sorompónál, a Lincoln úton és a Lőrinci úton is.

236-os busz

Korábban honlapunk is beszámolt arról, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kikérte az utazóközönség véleményét a 236-os és a 236A jelzésű új viszonylatok üzembe helyezésével kapcsolatban. Ennek eredményeképpen a XVIII. kerületi Önkormányzat, a Market Central és a Fővárosi Önkormányzat finanszírozásában 2013 novemberében új autóbuszjáratokat vezetnek be. Az autóbuszok 236-os viszonylatszámmal Vecsés, Market Central és a Havanna utcai lakótelep között, továbbá 236A jelzéssel Pestszentlőrinc, Mednyánszky utca és a Havanna utcai lakótelep között fognak közlekedni november 4-től.

A változásokkal kapcsolatos előzetes egyeztetés véleményezési ideje alatt összesen 52 észrevétel érkezett. A véleményezők jelentős hányada egyértelműen kifejtette álláspontját, hogy támogatja vagy elutasítja a BKK javaslatát, de emellett több levélíró javaslatot is tett az új viszonylatok, valamint az átalakuló autóbuszjáratok tervezett közlekedési rendjére vonatkozóan.

A levélírók főbb észrevételei, javaslatai között 7 véleményező javasolta, hogy a 236-os járat Vecsésre területén is bővebb útvonalon közlekedjen. “Vecsés területére nem terjed ki a BKK szolgáltatási kötelezettsége, a település kiszolgálására kizárólag az illetékes Önkormányzat szerepvállalása esetén nyílhat lehetőség” – áll a társadalmi egyeztetés eredményének indoklásában, amely teljes egészében ide kattintva tekinthető meg.

A fejlesztés által átszállásmentes eljutási lehetőség nyílik a XVIII. kerület számos, sűrűn lakott területéről a polgármesteri hivatal, a kerületi okmányiroda, valamint a Zsebők Zoltán Szakrendelő felé, továbbá megvalósul a Havanna utcai lakótelep és Ganztelep térségéből a közvetlen kerületközponti kapcsolat. A kerület belső tömegközlekedési kapcsolatainak biztosításán kívül a 236-os alapjárat kedvező lehetőséget teremt a bevásárlás-motivált utazásokhoz, hiszen az új viszonylattal kényelmesen elérhetővé válik a XVIII. kerület szomszédságában található Market Central bevásárlópark.

Vecsési lakók számára is előnyös az új járat, hiszen tömegközlekedéssel Pestszentlőrinc eddig csak a Volán járataival volt megközelíthető, illetve vasúttal a Ferihegy vasúti megállóhelyen történő átszállással. Továbbá a vecsési helyi járattal is elérhető a csatlakozás, feltéve, ha a helyi buszjárat menetrendje valamelyest alkalmazkodik az átszállási lehetőséghez.

A képre kattintva a megállók helye látható, Vecsésen a járat megáll többek között a logisztikai parknál és a Lőrinci út végénél is.

236

 

236-os menetrend