Metróval Vecsésre, Ferihegyre? – Utópia

Az interneten már évek óta kering egy fotó, amelyen az látszik, hogy egy vicces kedvű firkáló egy megállóval meghosszabbította a hármas metró útvonalát….

3-as metró

A következő 2014-2020 közötti  uniós fejlesztési időszakban a Budapesti Közlekedési Központ a hármas metró tervezett felújítása mellett Káposztásmegyerig tartó vonal hosszabbításra írt ki még nyár végén közbeszerzési pályázatot. A ?támogatási szerződéssel rendelkező beruházás a tervek szerint 150 milliárd forintba kerülne, a rekonstrukció és a hosszabbítás 2016-ban kezdődne meg, 2019-re pedig be is fejeződne.

Az elmúlt években több megvalósíthatósági tanulmány is készült különböző megrendelésre az M3-as metró déli meghosszabbításáról. Ezekből az derült ki, hogy olcsón, a meglévő 100a vasútvonalat is felhasználva vinné ki a metrót a reptérre és érintené Vecsést is.
Ez a hosszabbítás nem csak a ferihegyi repteret, hanem a teljes délkeleti agglomerációt (XVII.-XVIII. ker, Vecsés, Üllő, Ecser, Gyál) színvonalas kötöttpályás kapcsolattal szolgálná ki. Ez a megoldás a környéken élő majd negyedmillió ember számára hozná közelebb a belvárost, a vecsésiek esetén tizenöt perccel csökkentve a menetidőt.

De mint tudjuk ez utópia, szerintem soha nem fog megvalósulni, így a fénykép szerinti állomás is csak álom marad. Mint sok más hasonló terv, akár a reptéri vasútról is.

Hozzáteszem, vonattal most is gyorsan, 25-30 perc alatt be lehet jutni a belvárosba, feltéve, ha nem késik az aktuális szerelvény, ami sajnos kiszámíthatatlan.