Több bölcsőde kellene Budapesten és az agglomerációban

Elsősorban Budapesten és a nagyobb városok agglomerációiban kellene több bölcsődei hely. Egyre több településen sikerül megoldani a gyerekek elhelyezésének gondját, de Vecsésen továbbra is van várólista.

Semmelweis Bölcsöde Vecsés

Semmelweis Bölcsöde Vecsés

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára közölte, az elmúlt három évben hozzávetőleg 3200-zal bővült a bölcsődei helyek száma, összesen 37 400 kisgyerekről gondoskodnak ezekben az intézményekben. Hamarosan átfogó felmérés készül, hogy az Új Széchenyi Terv keretében mely régiókban indokoltak még további építkezések a túlzsúfoltság megszüntetésére – mondta. Az államtitkár szerint elsősorban Budapesten és a nagyobb városok agglomerációiban kellene több bölcsődei hely. Kifejtette: a helyhiány és a demográfiai hullámvölgy, illetve a kevesebb gyermek születése közötti látszólagos ellentmondás, részben a hagyományos családi életmód fokozatos átalakulására vezethető vissza. Növekedett ugyanis a fiatal diplomás nők száma – folytatta -, közülük sokan a gyed, a gyes lejárta előtt visszatérnek a munkába. 
Soltész Miklós azt mondta, többféle módon igyekeznek a családokat segíteni. Megemlítette az elmúlt években átadott 109 új bölcsődét, az új férőhelyeket, valamint a felújításokat, amelyek 2300  bölcsődei helyet érintettek és az elhelyezésre vonatkozó szigorú szabályok enyhítését.
Ez utóbbi szerint már megengedett a tényleges helyszámon felül is gyermekek felvétele, mert a tapasztalatok szerint a megbetegedések miatt ez a ráhagyás nem okoz túlzsúfoltságot az adott bölcsődében. A gyermekvállalást segíti az is, hogy jövő évtől az az édesanya is megkaphatja a három évre vonatkozó gyed és gyes utáni pénzösszeget, aki az ellátás lejárta előtt ismét munkába áll és bölcsődei gondoskodásra bízza gyermekét – hívta fel a figyelmet Soltész Miklós.
A Központi Statisztikai Hivatal honlapján található adatok szerint 2012-ben a bölcsődei helyek száma országosan összesen 36 635, míg a bölcsődébe beírt gyerekek száma 37 017 volt.

A Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke az MTI-nek az mondta, hogy a bölcsődei helyek egyenetlenül oszlanak el az országban, ezért helyenként előfordulhatnak várólisták. Acsainé Végvári Katalin példaként említette Vecsést, ahol nem tudnak minden gyereket felvenni, mert a például Ócsa és Maglód kisgyermekei közül is többen itt várólistások, ott ugyanis egyelőre nincs bölcsőde.
Hozzátette: az elmúlt évek fejlesztései eredményeként Budapesten megszűnőben van a bölcsődei helyhiány. Acsainé Végvári Katalin közölte, idén a II., a IX. és a XI. kerületben kellett várólistát létrehozni. A fővárosban jelenleg 11 863 bölcsődei hely van, ez a szám lassan, de folyamatosan tovább nő, legutóbb például a Ferencvárosban adtak át egy 40 helyes modern intézményt – tette hozzá.     

Pilis Bolcsode4

Pilis

Nincs tolongás a Pest megyei, 12 ezres lélekszámú Pilisen néhány hónapja átadott bölcsőde 48 férőhelyéért – közölte a település alpolgármestere. Mala Ferenc (Fidesz) elmondta, hogy a település egyetlen bölcsődéje nagyrészt uniós forrásból, 377 millió forintból épült meg, és az evangélikus egyház működteti. Egyelőre minden jelentkezőt fel tudnak venni. Mátrai Edit, a bölcsőde vezetője hozzátette: jelenleg lényegében “fél házzal” működnek. Ezért most elhelyezést ajánlva sorra felkeresik az érintett édesanyákat.
A hosszú várólista megszűnését jelentheti az üllői bölcsőde felújítása, bővítése, melyhez több mint 100 millió forintot nyert az üllői önkormányzat.  Amennyiben minden a tervek szerint alakul, a jövő év közepén átadhatják a város megújult bölcsődéjét. A beruházás keretében a jelenlegi 48 férőhelyes Babarózsa Bölcsődében a férőhelyek száma 50%-kal nő, így a megújult intézményben 72 gyermek befogadására és gondozására lesz lehetőség.
Ócsán idén augusztusba adták át 150 millió forintnyi európai uniós támogatásból épült bölcsödét. A kétcsoportos, 24 gyermeket befogadó bölcsőde az önkormányzati fenntartású Napsugár napközi otthonos óvoda mellé, az önkormányzat tulajdonában álló ingatlanra, önálló intézményként épült fel.