Átvállalják az önkormányzatok maradék adósságát is

A kormány február 28-ig minden magyar település hátramaradt adósságát átvállalja, összesen mintegy 420 milliárd forint értékben – jelentette be hétfőn a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Vecsésnek még 1 milliárd forint az adóssága.

pénz

A 2014-es költségvetési évet mindenki adósság nélkül kezdheti el, február 28-ig ugyanis az önkormányzatok maradék adósságát is átvállalják ? hangzott el a Parlamentben, ahol Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Giró-Szász András kormányszóvivő tartott sajtótájékoztatót az önkormányzatok adósságának átvállalásáról.,

A kormány korábban az 5000 fő alatti települések adósságát 100 százalékban, a nagyobbakét 40-70 százalékban vállalja át. Lázár János most azt jelentette be, hogy a maradék 420 milliárd forintnyi adósságot is átvállalja a kormány.
Az önkormányzatok egyébként már csak kormányzati engedéllyel vehetnek fel hitelt, Lázár szerint ezek közül kormányülésenként csak egyet-egyet hagynak jóvá. 
Lázár elmondta: az adósságátvállalásért cserébe a nagyobb önkormányzatoktól helyi gazdaságfejlesztési tervek létrehozását várja a kormány. Január 15-ig a nagyobb önkormányzatokat fel fogják keresni a kormánytagok, a folyamatba a kereskedelmi és iparkamarákat is szeretnék bevonni. Lázár szerint a bejelentés háromszáz 5000 fő fölötti települést érint.

1 milliárd még Vecsés adóssága

A vecsési adósságátvállalással kapcsolatban Szlahó Csaba polgármester korábban elmondta, hogy 1 milliárd 392 millió forintot vállalt át a magyar állam a körülbelül 2,3 milliárdnyi teljes tartozásból. Ez  úgy tevődött össze, hogy elsőként átvállalták a folyószámla hitelkeretet ami 200 millió forint, majd egy 500 millió forintos fejlesztési hitelből átvállaltak 420 millió forintot, továbbá az első kötvénykibocsátás alkalmából jegyzett 700 milliós svájci frank alapú kötvényből 773 millió forintot vittek el.
A teljes hitelátvállalás Vecsés esetében tehát azt jelentené, hogy az eddig átvállalt 1,392 milliárd forint után a fennmaradt közel 1 milliárdot is átvállalná az állam.