A MÁV-START fokozza a jegyellenőrzést a bliccelés visszaszorítására

Száz jegyvizsgálót és huszonöt fedélzeti jegyellenőrt vesz fel a MÁV-START a bliccelők elleni háború újabb lépéseként. Az új kalauzgárda többsége a budapesti agglomeráció járatain dolgozik majd.

kalauz

 

Fotó: boon.hu

Százhuszonöttel növeli a MÁV-START a menetjegyek, bérletek és a kedvezményre jogosító iratok ellenőrzését végző munkavállalóinak számát a jogos bevételeinek hatékonyabb beszedése érdekében. Egy új munkakör létrehozásával, huszonöt fedélzeti jegyellenőr segíti már e héttől kezdődően a jegyvizsgálók munkáját. A munkakörük csupán abban különbözik a jegyvizsgálókétól, hogy a fedélzeti jegyellenőrök forgalmi tevékenységet (pl. vonat menesztése) nem látnak el, a feladataik az utazásra jogosító dokumentumok ellenőrzésére terjed ki. Mindkét munkakörben dolgozók közfeladatot ellátó személyek, akiket fokozott büntetőjogi védelem illet meg. A jegyvizsgálói létszámot több részletben, összesen száz fővel bővíti a vasúttársaság.

Az új vasutas munkavállalók elsősorban a budapesti, elővárosi forgalomban teljesítenek szolgálatot, mert ebben a térségben a legjellemzőbbek a visszaélések a nagyobb utasforgalom és a rövidebb utazással töltött idők miatt.

A vasúttársaság közölte azt is, hogy a cég folyamatosan bővíti a jegyértékesítési rendszert, az idén negyvenhét új jegykiadó automatát telepített a Budapest-Cegléd-Szolnok vonal összes állomására, megállóhelyére, valamint a Budapest-Újszász-Szolnok vonal mellett található egyes állomásokra és megállóhelyekre, és tovább fejleszti az internetes jegyértékesítési rendszert.

Bár a jegykiadó automatákat valóban kiépítették több hónapja ezeken vonalakon, sajnos sok helyen még mindig nem működnek.