Baleset- és bűnmegelőzés az ünnepek közeledtével

Az ünnepek közeledtével a Monori Rendőrkapitányság szeretné felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy az ünnepi készülődés időszakában se feledkezzenek meg a bűn- és baleset-megelőzésről, illetve arról, hogy Önök is sokat tudnak tenni annak elkerülése érdekében, hogy bűncselekmény áldozatává váljanak.

karacsony-plaza

Kérjük, hogy fogadjanak meg ehhez néhány jó tanácsot:

Közlekedés:

 • Készüljenek fel a téli közlekedésre, a megváltozott út- és látási viszonyokra!
 • Ebben az időszakban gyakran előfordulhat, hogy sietni kell, akár vendégségbe, akár bevásárolni, ezért induljanak el időben otthonról, hogy a lassabb forgalom miatt ne késsenek el, a kapkodás miatt ne szenvedjenek balesetet.
 • Számítsanak arra, hogy ilyenkor a kevésbé rutinos vezetők is autóba ülnek, ezért legyenek türelmesek. 
 • Ügyeljenek arra, hogy legyen elég üzemanyag a gépkocsiban, legyen a mobiltelefonjuk feltöltve, mert bármikor előfordulhat olyan váratlan esemény, amikor segítséget kell hívni!
 • Soha ne fogyasszanak alkoholt, ha vezetnek! Ha alkoholt szeretnének fogyasztani, előre beszéljék meg családtagjaikkal, hogy ki az, aki nem iszik és hazavezet. Szükség esetén vegyék igénybe az egyre népszerűbb sofőrszolgálatot.

Bűnmegelőzés:

 • A bevásárlás során ne hagyják értékeiket látható helyen (utastérben, ülések között, műszerfalon) a gépjárműben, tegyék azokat inkább a csomagtartóba.
 • Mindig győződjenek meg arról, hogy a járművet lezárták.
 • Az áru csomagtartóba való rakodása során figyeljék az utasteret, lehetőleg ilyenkor is zárják be az ajtókat, hogy ne tudjanak abból semmit eltulajdonítani miközben Önök hátul pakolnak. A táskáikat és értékeiket ne hagyják őrizetlenül egy percre sem!
 • Pénzt, iratokat, a bankkártyákat vigyék magukkal és lehetőleg belső, mások számára hozzáférhetetlen zsebben tartsák azokat! Az ünnepi forgatag tökéletes helyszínt biztosíthat a zseblopásoknak.
 • Az otthonuk védelmét se felejtsék el, mert amíg Önök vásárolnak vagy elutaznak, illetéktelen személyek mehetnek be, kihasználva a távollétet. Utazás előtt érdemes minden nyílászárót ellenőrizni, valamint ha van rá lehetőség, akkor kérjék meg valamelyik szomszédot, hogy figyelje a házat.
 • A hideg időszakban gyakran előfordul, hogy házaló faárusok járják az utcákat. Kérjük, legyenek óvatosak az ilyen vásárlások során. Sok esetben előfordul, hogy az eladók faárusítás indokával bejutnak az ingatlanba és a lakásból különböző értékeket tulajdonítanak el. Ezen kívül saját magunk is győződjünk meg arról, hogy valóban annyi fát kaptunk-e, mint amennyit kifizettünk.

A téli, fagyos időben nagyon fontos, hogyha földön fekvő, magatehetetlen személyt látnak az utcán, ne menjenek el mellette, ne hagyják magára, hanem hívják a mentőket vagy a rendőrséget. Ebben az időszakban megnő a kihűlés kockázata, egy hívás életet menthet!

Egyre többen az interneten keresztül intézik bevásárlásaikat.

Online-vásárlás

 Kellemes az otthon melegéből megrendelni a kiszemelt ajándékot, de legyenek óvatosak, mert a csalók is előszeretettel használják az internetet!

Sajnos növekvő tendenciát mutat, hogy a különféle aukciós, licitáló és hirdetési oldalakon eladásra kínált terméket az eladó előre, átutalással kifizetteti, de a megrendelt árut nem küldi meg és elérhetetlenné válik. Olyan is előfordulhat, hogy az árut utánvéttel lehet megrendelni, de a kapott csomagban nem azt találjuk, amit korábban kiválasztottunk az interneten. Éppen ezért csak olyan oldalról rendeljenek, amely visszaellenőrizhető, mindig olvassák el az eladóról más vevők által írt kritikákat, valamint ragaszkodjanak az utólagos kifizetéshez. Ebben az esetben még a fizetés előtt győződjenek meg arról, hogy a csomag tartalma megegyezik azzal, amit megrendeltek.

Házalóktól lehetőleg ne vegyenek semmit, mert csábító lehet az alacsonyabb ár, de ez sokszor rosszabb minőséggel jár, valamint később nincs lehetőség visszavinni az árut. Ugyanúgy legyünk óvatosak azokkal szemben is, akik az utcán, a boltok közelében táskájukból kínálják portékáikat.

Az ünnepek közeledtével a Monori Rendőrkapitányság igyekszik több rendőrt biztosítani a karácsonyi vásárok és bevásárlóközpontok környékén, ezzel is megelőzve a bűncselekmények elkövetését, de kérjük, hogy Önök is tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy ne váljanak áldozattá. Munkatársaink igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy az ünnepi készülődés, vásárlás minél nyugodtabban, gond nélkül teljen.

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává váltak, értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 107, 112 központi segélyhívók valamelyikén, vagy tegyenek bejelentést a Monori Rendőrkapitányságon a 06-29-410-367 telefonszámon.

Kellemes Ünnepeket és balesetmentes közlekedést kíván Önöknek a Monori Rendőrkapitányság!