A dizájner drogokról

Az idén várhatóan emelkedik a kábítószer miatt kórházba kerülők száma az előző évekhez viszonyítva – mondta Zacher Gábor toxikológus a rendőrséggel közösen tartott hétfői sajtótájékoztatón, Budapesten.
Hozzátette: az idén 2200-ra tehető a kábítószer miatt kórházba kerülők száma, ami emelkedés a tavalyi mintegy 2000-hez és a tavalyelőtti 1800-hoz képest.

 

A Péterfy Sándor utcai Kórház klinikai toxikológiai osztályának vezetője példaként említette, hogy az alkoholfogyasztás miatt kórházba kerültek nélkül az elmúlt hétvégén osztályukon 14 embert kezeltek valamilyen tudatmódosító szer miatt. A legnagyobb veszélynek azt nevezte, hogy nem tudható a szerek összetétele, az eddigi vizsgálatok pedig azt igazolják, hogy hiába mondja azt a fogyasztó, hogy csak egyféle tablettát tfogyasztott, valójában 3-4, vagy akár 5-6-féle anyag mutatható ki a laborvizsgálatban. Hangsúlyozta azt is, hogy az elmúlt hetekben olyan vadonatúj szerek jelentek meg, amelyeket még csak Japánban sikerült kimutatni. A főorvos úgy vélte, a kilencvenes években még sokkal nagyobb volt a szerhasználati biztonság, ma már a szakemberek is az internetről, különböző, a fogyasztók által használt fórumokról és portálokról tájékozódnak arról, hogy milyen hatást váltanak ki az új anyagok. Bizonyítást nyert az is, hogy az összetételben egy pici módosítás is teljesen más hatást eredményez – tette hozzá.

Csákó Ibolya az  Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi főosztályának munkatársa is a dizájnerdrogok veszélyére, azok bizonytalan összetételére hívta fel a figyelmet és arra, hogy a jellemzően Kínából érkező szintetikus szerekről maguk az eladók sem tudják pontosan, hogy mit tartalmaznak. Míg korábban a Kínából érkezett anyagokból jellemzően Belgiumban és Hollandiában készítettek tablettát és csomagolták, az utóbbi időszakban már Magyarországon is találtak több illegális labort.  Az ismeretlen összetételről szólva azt hangsúlyozta, hogy egyre többen kerülnek sürgősségi osztályra fogyasztás miatt és több a halálos áldozat is, mint korábban. Arra figyelmeztetett, hogy a fogyasztók nem gondolnak arra, hogy az adott dózis hatása csak később érezteti a hatását, ezért még egy tablettát bevesznek, így a vélt hatásos dózis egyben halálos is lehet.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy senki ne hagyja őrizetlenül a poharát a szórakozóhelyeken, mert az utóbbi hetekben több ember italába is szintetikus kábítószert kevertek. Ha pedig őrizetlenül hagyta, inkább kérjen egy másikat – mondta.

 

Drunk young woman resting head on bar counter

Németh Ágnes, az ORFK bűnmegelőzési osztályának vezetője azt hangsúlyozta, nagyon nagy a felelőssége a szülőknek és a pedagógusoknak, hogy a gyerekeknek megfelelő információik legyenek, és meg tudják állni az ilyen szerek kipróbálását. A haláleseteket meg lehet előzni – mondta, hozzátéve, hogy a felvilágosítást már nem a 15-17 éves korosztálynál kell kezdeni, hanem már az általános iskolában. Szükségesnek nevezte azt is, hogy a szórakozó fiatalok csapatában mindig legyen valaki olyan, aki figyelmeztetni tudja a többieket, emellett a szülő is figyeljen a gyermekeire és beszélgessen vele erről a témáról.

Sokszor a gyártók és a forgalmazók sem tudják, milyen összetételű és hatású szert adnak el.
dizajner_drogok_0

A dizájner drogok olyan anyagok, amelyeket a tiltólistákon már szereplő anyagok szerkezeti módosításával hoznak létre. Hatásuk a listán lévő anyagok hatásához hasonló, vagy adott esetben sokkal hatásosabb is lehet, de a forgalmazásuk, mivel nem szerepelnek a tiltólistán nem büntetendő. A legtöbb ország igen nehezen reagál az új szerek megjelenésére, így sokszor csak hónapok, vagy akár évek múlva lehet betiltani ezeknek a forgalmazását.
Magyarországon először a mefedron, vagyis a Zsuzsi, vagy Kati néven elhíresült anyag okozott tömeges problémát mind a rendészeti szervek, mind az egészségügy számára. A tiltólistára helyezést követően a mefedron tömeges fogyasztása jelentősen csökkent, de jöttek helyette az új, akár még veszélyesebb anyagok. Ezek betiltásával egyidejűleg egy új szabályozás megalkotása történt, amivel már nemcsak az ?egyes? anyagok, hanem az egész vegyület-család, szercsoport forgalmazását lehet korlátozni, gátolni.

Az Európa-szerte folyamatosan megjelenő új szerek esetében a legnagyobb probléma, hogy nem lehet tudni, hogy mivel állunk szemben. A szakértői vizsgálatok ugyan igen hamar képesek kémiailag meghatározni az anyag szerkezetét, de ez csak útmutatóul szolgálhat arra, hogy milyen hatást képesek a szervezetben kiváltani. A fogyasztó szervezetében lezajló hatásokról még elképzelés sincs, sem rövid, sem hosszú távra! Maga a fogyasztó az, aki erről információval szolgálhat.

Ezek az anyagok egyre olcsóbbak, és egyre veszélyesebbek lesznek. A forgalmazók sokszor azért mert ők sem tudják, hogy mit tartalmaz az általuk kínált szer, vagy azért, hogy egyre fokozzák az anyagok hatását, több anyagot kevernek egymással és így különböző fantázianéven dobják a piacra. A másik ijesztő dolog, hogy a piacon lévő anyagok egy részénél nagyon kicsi a hatásos és a halálos dózis közötti különbség, így nagyon könnyű túladagolni őket.

Az elmúlt időszakban a rendőrség több nagy mennyiségű új-pszichotróp anyag gyártására alkalmas illegális labort számolt fel, valamint a nemzetközi együttműködés minden rendelkezésre álló lehetőségét is felhasználja annak érdekében, hogy Magyarországra ne juthasson be a dizájner drog sem.

A rendőrség megelőző, felderítő munkája azonban mit sem ér, ha a kábítószer fogyasztók nem törődnek a rájuk leselkedő halálos veszéllyel, ezért a rendőrség kéri: tartózkodjanak mindennemű kábítószer fogyasztásától!